Читај ми!

Кустуричин ватромет над Влтавом

Емир Кустурица и Но смокинг Oркестра наступили су синоћ на великом подијуму над Влтавом, на кеју су биле хиљаде Пражана и туриста, а завршни концерт фестивала “Сан летње ноћи” крунисао је ноћни ватромет.

На концерту који се догађао на понтону на Влтави са Кустурицом и Но смокинг Оркестром су наступили популарни чешки певач Дан Барта, српска вокална женска група Врело, Боро Балкан бенд Боре Прелића и балканско-италијански група из Трста Максмабер Оркестра.

Други "Сан летње ноћи", фестивал-поклон који дарују бивши Југословени Чесима за уточиште и гостопримство које су пружили мноштву избеглица у току распада Југославије почео је 18. јула а до завршнице, у петак увече, Пражани и туристи имали су прилику да виде изложбе, као и ретроспективу Кустуричних филмова у три прашка биоскопа.

"Сан летње ноћи" у организацији удружења грађана "Лука", под покровитељством прашког градоначелника Бохуслава Свободе, почео је у трамвају који је крстарио Прагом возећи изложбу документарних фотографија чешког фотографа Петра Нашице на којима је забележено снимање Кустуричиног филма "Завет".

На једној од изложби коју је отворио председник међународног филмског фестивала у Карловим Варима, чешки глумац Јиржи Бартошка, "Музички пут око света" састављене од фотографија мостарског фотографа Драгана Теодоровића Зеке, Кустурици је уприличен сусрет са његовим професором у чијој класи је дипломирао режију на прашкој филмској академији ФАМУ, већ стогодишњем режисером Отакаром Вавром.

"Било је то врло емотивно видети човека који ми је толико дао. Сваки пут када сам режирао искористио сам нешто што ме је Вавра научио. Било је заиста дивно што могу да му предам награду коју ми, на фестивалу Кустендроф, дајемо највећим режисерима", изјавио је Кустурица.

Пражани који су међу бројним дипломцима њихове ФАМУ на Кустурицу посебно поносни дочекали су га поклоном - живом гуском у корпи од прућа као у једној сцени његовог филма "Црна мачка, бели мачор" а од градоначелника је добио кључеве од града.

"Прича се да овај кључ отвара не само све прашке домове, већ и срца свих прашких девојака. Кључ добијају веома значајне посете, државници или представници партнерских градова. Уверен сам да је Емир Кустурица таква личност да кључ за врата Прага заслужује. А још, наш је суграђанин, код нас је студирао", казао је градоначелник Свобода.

Емир Кустурица са својим оркестром прашким фестивалом не завршава боравак у Чешкој, пошто је специјални гост Летње филмске школе у месту Ухерске Храдиште која је почела синоћ. У Ухерском Храдишту Кустурицу чека награда Асоцијације чешких филмских клубова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи