Читај ми!

Позив за већа улагања дијаспоре у Србију

Скупштина дијаспоре и Срба у региону наставила је рад излагањима о могућностима боље економске сарадње матице и дијаспоре.

Срђан Срећковић, министар вера и дијаспоре  и Душан Петровић, министар пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде, учесницима скупа су говорили о могућностима економске сарадње дијаспоре и Србије.

Тема овогодишњег заседања Скупштине дијаспоре и Срба у региону, на коме учествује више од четрдесет угледних представника дијаспоре са свих континената, јесте "Економска сарадња Србије и дијаспоре и анализа потенцијала за инвестирање пословних људи из дијаспоре".

Срђан Срећковић, српски министар за дијаспору, изјавио је на заседању скупштине да Србија планира да у 2012. привуче четири до пет милијарди долара инвестиција.

Он је истакао да је за покретање новог циклуса привредног раста од пет до осам процената годишње потребно да стране инвестиције годишње расту најмање 10 одсто, посебно у извозно оријентисаним секторима.

Наводећи да је дијаспора од 2000. године до сада у Србији инвестирала око 550 милиона долара и  омогућила да се 25.000 људи запосли, Срећковић је пословне људе из расејања позвао да инвестирају више него до сада и остваре профит.

"Без инвестиција из иностранства нема развоја земље и зато активна политика према нашим пословним људима из дијаспоре постаје важан сегмент економске политике", рекао је српски министар за дијаспору.

Срећковић је учесницима скупа представио мултимедијални инвестициони каталог са понудом 193 пројекта у 68 општина и градова Србије.

Највећи део тих инвестиционих пројеката, 40,6 одсто, односи се на могућност улагања у постојеће или нове капацитете у туризму, 20,3 одсто на могућности улагања у индустријске зоне, 18,7 одсто у инфраструктуру, 9,3 одсто се тиче екологије, 10,3 одсто су пројекти у области аграра и производње здраве хране.

Он је истакао да су за финасијску стабилност Србије значајне и дознаке које стижу из дијаспоре, наводећи да од 2000. године просечно годишње по том основу у Србију дође пет милијарди долара.

"Те дознаке су разлог што се у Србији живи боље него што статистика показује", рекао је Срећковић и додао да највише дознака стиже из Немачке, Аустрије, Швајцарске, Сједињених Америчких Држава, Хрватске и Француске.

Министар трговине и пољопривреде Душан Петровић изјавио је данас да Србија жели да постане европски играч у пољопривредној производњи и прехрамбеној индустрији и позвао нашу дијаспору да учествује у тој мисији и улаже у тај сектор.

"Очекујем и да у наредне две до три године Србија потпуно заокружи своју пољопривредну инфраструктуру. Тако не можемо постати велесила, али можемо да будемо један озбиљни европски играч у пољопривредној производњи, прехрамбеној индустрији и овакав правац може да отвори простор за бољи живот стотина хиљада породица које живе у Србији", рекао је Петровић на Скупштини дијаспоре и Срба у региону.

"Данас се у Србији пољопривредом бави два милиона људи, односно око 700.000 породица", додао је он, рекавши да потенцијала за улагања има у бројним областима - од производње млека, меса, воћа, поврћа, па до других прехрамбених намирница.

У контексту те чињенице, Петровић је подсетио да је недавно дванаест компанија добило извозне дозволе за Русију, чиме се отворио простор за пласман на велико тржиште.

Он је навео да, када се размишља о улагању у Србији, не треба заборавити споразуме о слободној трговини које Србија има са земљама у региону, са Руском Федерацијом.

Петровић је казао да су у Србији познате мултинационалне компаније ушле у прераду кукуруза, соје и других пољопривредних производа. Како је нагласио, реч је о озбиљним пословним људима који могу да буду пожељни партнери за будућа улагања.

Петровић је рекао да је та грана остварила успешне извозне резултате, те је тако прошле године извоз достигао 2,2 милијарде долара.

"То је за нашу економију одлична вест", казао је он и додао да је само у првих пет месеци ове године извоз достигао милијарду долара, док је суфицит пола милијарде.

Петровић је казао да је генерално добра вест да је од почетка године извоз целокупне привреде Србије порастао око тридесет одсто у односу на исти период прошле године.

Он је поручио и да ће дијаспору, као и све друге улагаче, сачекати тржишна правила утакмице и једнака правила за све и истакао да је приоритет Владе у досадашњем мандату била изградња тих правила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи