Читај ми!

Српски карикатуриста награђен у Загребу

Српски карикатуриста Саша Димитријевић добитник је прве награде на 16. Међународној изложби карикатуре у Загребу.

У Галерији "Кловићеви двори" у Загребу отворена je 16. Међународна изложба карикатуре Хрватског друштва карикатуриста на тему "Пороци", на којој је победио српски карикатуриста Саша Димитријевић, а још двојица карикатуриста из Србије добила специјална признања.

Димитријевић који најчешће црта новинску карикатуру и политички и социјално ангажоване радове, победио је с карикатуром на којој Христос, симбол непорочности, седи сам за столом на Последњој вечери испод знака за забрањено пушење, док дванаест апостола пуши напољу.

Изложбу су отворили Весна Кусин, директорка галерије и Давор Трговчевић председник Хрватског друштва карикатуриста.

"Стигле су 744 карикатуре 331 аутора из 61 земље, а на изложби их је представљено стотинак", рекао је Трговчевић.

Алудирајући на Димитријевићеву победу и специјална признања за српске карикатуристе Владимира Станковског и Хуга Немета, Трговчевић је рекао да би неки можда рекли да смо поделили награде по политичким критеријумимва и у духу политике помирења, али да је једини критеријум жирија био квалитет, јер чланови нису знали чије радове оцењујују.

О изложби је своје мишљење дао и један од доајена хрватске карикатуре Ото Рајзингер, који се од 1945. године тиме бави.

"На изложби има талентованих радова, а првонаграђени је изванредан, ем је духовит, ем је одлично нацртан. Србија и Београд су били центри где је карикатура узгајана и било је могућности за објављиване. Сад не знам како је у Београду, али у Загребу новине више не објављују карикатуру него огласе. Карикатура је нестала са сцене, осим код оваквих конкурса, иако је то у основи новинарска дисциплина", казао је Рајзингер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи