Дечја видовданска академија у Сиднеју

Друга Дечја видовданска академија у Сиднеју окупила је око 300 ђака из тринаест школа на српском језику на Универзитету Нови Јужни Велс.

Дечја видовданска академија у Сиднеју, иако одржана други пут, већ је постала најмасовније окупљање ученика српских школа у Аустралији. Скоро 300 ђака из 13 школа на српском језику, заједно са родитељима и наставницима, окупило се у недељу у дворани "Џон Кленси" на Универзитету Новог Јужног Велса. Најмлађим припадницима српске заједнице Сиднеја придружили су се и њихови вршњаци из Вулонгонга и Канбере.

Током програма, који је трајао око два сата, млади су показали велико знање о српској култури, традицији и религији. На почетку програма је изведена беседа о Видовдану, проте Илије Булована, а потом и "Завештање о језику", које се приписује Стефану Немањи, изворна народна песма "Јечам жњела Косовка девојка", као и песме Мирослава Антића, Љубивоја Ршумовића, Драгана Лукића, Душка Радовића и других. Пред крај, изведен је сплет свадбених игара из Призрена, као фолклорни приказ богате традиције српских крајева.

"Успех прошлогодишње Видовданске академије, уз учешће малишана тринаест српских школа из Сиднеја и Вулонгонга, био је велики подстицај за учитеље и ђаке да се овакав вид сарадње и заједничког наступања настави и постане традиција. Годишња свечана академија је прилика не само да се обележи велики српски празник, већ истакне и значај ових школа у очувању језика, као основе очувања српског културног наслеђа и православне традиције и да се покажу знање и таленат најмлађих припадника српске заједнице и њихова оданост заједничким коренима", истакли су организатори.

На Академији је истакнуто да је за садашњи квалитет наставе заслужна и сарадња учитеља школа при црквено-школским општинама.

"Сарадња је покренута под окриљем епархије аустралијско-новозеландске и уз благослов господина Иринеја. Обухвата и рад на заједничким наставним материјалима у циљу унапређења наставе српског језика, као и договор око заједничког наступа пред одговарајућим образовним установама у држави и у матици", саопштено је на прослави.

Обраћајући се на крају Академије посетиоцима на српском, енглеском, грчком и шпанском језику, епископ аустралијско-новозеландски господин Иринеј је најпре поздравио посебне госте, међу којима су били вршилац дужности генералног конзула Србије Јасмина Пекмезовић, представници државног фонда Новог Јужног Велса за школе језика у заједници и представници колеџа "Свети Спиридон" и други.

"Каже се да, ако говориш један језик, вредиш за једну особу, а два језика, као две особе и тако даље. И ми смо заиста благословени, јер наша деца говоре широк избор језика, а најдражи нама су наш драги матерњи српски и енглески, који говоримо у овој земљи, уз многе друге језике", рекао је господин Иринеј захваљујући се деци, родитељима и наставницима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи