Читај ми!

Лет отказан због безбедносних разлога

Први лет из Чикага за Београд преко Загреба, отказан је због непотпуне обуке пилота, саопштила је авиокомпанија „Свифт ер“.

Авиокомпанија "Свифт Ер", која је отказала лет из Чикага за Београд, истакла је да нису били у питању никакви механички разлози, већ да је све своје летове привремено суспендовала након писма америчких ваздухопловних власти које се односи на приручнике за обуку пилота.

Портпарол "Свифт Ера" Стив Роман, изјавио је да су у писму које је компанији упутила Федерална администрација за авијацију ФАА, постављена нека додатна питања у вези са документима, пре свега приручницима за обуку пилота.

"Није у питању никакав механички разлог, већ се радило о анализи и интерпретацији докумената", рекао је Роман.

Он је подсетио да је ФАА те исте приручнике раније већ одобрила, али је сада, како је рекао, неко у администрацији поново прегледао та документа и поставио додатна питања.

"Желели смо да се сва та питања реше пре него што наставимо са нашим операцијама, због чега смо одлучили да обуставимо све летове", рекао је Роман.

Према његовим речима, лет из Чикага за Србију, иако није био једини, пошто је био међународни, за ту чартер компанију представљао је операцију високог профила.

Он није могао да каже до када ће та суспензија трајати, али је изразио очекивање да ће се летови "Свифт Ера" обновити што пре, пошто је менаџмент целог викенда радио на томе.

Роман није могао да потврди ни да је та авиокомпанија предала ФАА ажуриране приручнике, што је било најављено да ће бити учињено током дана.

ФАА је у јануару ове године увела строжа правила за пилоте око 1.600 америчких чартер и авио-такси компанија. Због безбедносних разлога, од тих пилота се захтева да прођу специјалну обуку.

"Свифт ер" је у недељу саопштио да је добио информацију од ФАА у вези са захтевима обуке пилота, као и да их разматра, а да је током тог процеса, руководство компаније својом вољом донело одлуку да је суспензија у најбољем интересу путника и компаније.

Насупрот другим извештајима, ту меру је иницирало руководство "Свифт ера", истиче се у том саопштењу.

Агенција "Ер Плас" (Air Plus) која је продала авионске карте за отказани лет из Чикага је саопштила да је петнаест минута пре узлетања, када су путници већ били укрцани у авион, обавештена да авио-превозник "Свифт ер" неће моћи да обави лет "одлуком ФАА". У тој компанији навели су да су шокирани због тога и да чекају званично обавештење "Свифт ера".

У Директорату за цивилно ваздухопловство Србије речено је да они немају информације због чега је авиокомпанија "Свифт ер" отказала лет.

Представник Директората Србије Катарина Андрић Милосављевић рекла је да је тај амерички авио-превозник добио дозволу од Директората за обављање директних летова од Београда до Чикага, са слетањем у Загребу, у периоду од 17. јуна до 29. децембра, јер је испунио све услове у складу са законима и процедурама у Србији.

Авио-саобраћај са београдског аеродрома ка америчком континенту обустављен је 1992. године и то је требало да буде први такав лет после 19 година.

"Јат ервејз" је у два наврата, 2004. и 2006. године, безуспешно покушавао да обнови линију. Америчке ваздухопловне власти сврставају Србију у категорију два, а да би српска авиокомпанија могла да лети за САД неопходна је прва категорија.

Компанија "Свифт ер" је основана 1997, а њено седиште је у Фениксу у Аризони.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи