Читај ми!

Србија на 12. Прашком квадријеналу

Српски уметници ће на 12. Прашком квадријеналу, које се одржава од 16. до 26. јуна, учествовати са два велика уметничка пројекта.

На 12. Прашком квадријеналу, Међународној манифестацији сценског дизајна и простора која се одржава сваке четири године, српски уметници извешће „Измештање" уметничког директора Доријана Колунџије и "Без назива", аутора Јожефа Нађа.

Ново издање Прашког квадријенала понудиће више од традиционалне такмичарске поставке националних павиљона, у оквиру које је пријављен рекордан број учесника из 62 земље. Пажњу привлачи изложба перформанса на отвореном "Раскршће: Између интимности и спектакла", на којој наступа 30 светских уметника. У бројним програмима у јавном простору публика ће видети Праг кроз визуру савремених стваралаца из области сценографије, архитектуре, дизајна светла и звука, костимографије, али и других визуелних уметности.

Србија учествује са два велика уметничка пројекта: "Измештање" уметничког директора Доријана Колунџије и "Без назива", аутора Јожефа Нађа. Пројекат "Измештање" је платформа у виду 3-Д холограмске инсталације за Интернет извођење уживо. Изграђена у форми мале театарске сцене, платформа комбинује средства Интернет комуникације са дигитално-виртуелним простором и омогућава уметницима са различитих географских локација да тимски креирају живо извођење са удаљених места које ће физички присутна публика моћи директно да доживи на изложби.

Национални селектор и кустос је Доријан Колунџија, а коселектори су Ана Адамовић и Милица Пекић из "Киоска - платформе за савремене уметности". У оквиру пројекта "Измештање" биће представљени уметници Далија Аћин, Синиша Илић, Бојан Ђорђев, Игор Штанглицки, Ана Софреновић, Драган Милеуснић, Жељко Срдановић, Мања Ристић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи