Победник "Брдо" из Крања

Прва награда на шеснаестој европској смотри српског фолклора дијаспоре и Срба у региону, која је први пут одржана у Београду, 11. и 12. јуна у Центру Сава, додељена је културном друштву "Брдо" из Крања.

Шеснаеста европска смотра српског фолклора дијаспоре и Срба у региону одржана је први пут у Београду, 11. и 12. јуна. Традиционално такмичење фолклора из дијаспоре окупило је у главном граду Србије преко 2500 младих из расејања.

Пре свечаног отварања европске смотре у Центру Сава, омладина из десет европских земаља и матице окупила се на Тргу Републике, након чега је уследио њихов дефиле кроз Кнез Михаилову улицу, до Калемегданске тврђаве.

Под покровитељством председника Републике Србије и Министарства вера и дијаспоре, шеснаесту смотру отворили су дечији ансамбл "Девет Југовића" из Краљева и "Абрашевић ЦХ" из Швајцарске. У оквиру дводневног такмичарског програма у Центру Сава, у организацији Савеза српског фолклора Швајцарске, наступило је 51. културно-уметничко друштво из дијаспоре.

Победник шеснаесте европске смотре је културно друштво „Брдо" из Крања, друго место освојило је културно уметничко друштво „Стеван Мокрањац" из Беча, а треће је припало српском културном друштву „Слога" из Манхајма. Још пет ансамбала награђено је златним, а осам сребрним и бронзаним дипломама, које је победницима уручио Савез аматера Србије. Иначе, велики део оствареног прихода на манифестацији намењен је Дечијем селу из Краљева.

Осим победничких диплома, додељене су и специјалне награде у осам категорија, за: најбољи сценски наступ - КУД „Карађорђе" из Беча, "најуигранији" ансамбл - КУД „Младост" из Љубљане, најбољи музички аранжман - КУД „Извор" из Новог Изенбурга, кореографију која је својом поставком најближа изворном стваралаштву - КУД „Слога" из Штутгарта, најбољу оригиналну ношњу - КУД „Извор" из Крања, најбољу реконструкцију ношње - АКУД „Младост" из Темишвара, најбољу женску певачку групу - СКУД „Вук С. Караџић" из Шененверда и најбољу мушку певачку групу - КУД „Брдо" из Крања.

Овогодишњи победник смотре фолклора из дијаспоре, културно друштво „Брдо" из Крања, основано је 1994. године и од тада свој рад заснива на више сегмената: хуманитарном, спортском, културном, друштвеном и едукативном. Фолклорна секција у овом друштву почела је са радом 1995. године. Након реорганизације у раду, септембра 2002. године, руководство је преузео Милан Гламочанин. У том периоду, кроз културно друштво „Брдо" прошло је више од 500 деце, омладинаца и одраслих.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи