“Фића“ вози почасни круг

Симбол југословенске индустријализације - „фића“ први пут окупља поносне власнике, 11. јуна, у Гархингу код Минхена.

Организатор скупа власника „фиће", који се у крагујевачкој „Застави" производио тридесет година, је Генерални конзулат Републике Србије у Минхену, а спонзор је Ауто-центар Радован Ивановић из Гархинга.

У оквиру главног дела програма жири ће оцењивати све аутомобиле марке "Застава 750". Биће додељене специјалне награде, и то у три категорије: најстарији аутомобил, најоригиналнији фабрички модел и најнеобичнији фића. После проглашења победника, учесници „Фићијаде Минхен 2011." возиће до дворца Шлајсхајм а у недељу, 12. јуна, предвиђена је вожња до Швабинга.

Идеју Радована Ивановића о окупљању власника „фиће" одмах је подржао Игор Бајић, конзул за привредну сарадњу у Генералном конзулату Републике Србије у Минхену.

„Ово је једна од прилика и могућности за промоцију Србије у овој средини, али и шире. „Фића" је са производних трака „Заставе" у Крагујевцу силазио пуних тридесет година. И ово окупљање власника популарног „фиће" може да се схвати и као симболичан чин реиндустријализације Србије", каже Игор Бајић.

Радован Ивановић је и сам власник "фиће" произведеног у Крагујевцу 1965. године. Још је у возном стању, има све оригиналне фабричке делове, као и црвена седишта, а у Немачкој је регистрован као олдтајмер. Пошто у Србији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Словенији, али и у Немачкој и Швајцарској, још увек има сачуваних „фића", у плану је оснивање Удружења власника и љубитеља „фиће" и активности које ће ово окупљање у Минхену претворити у традицију.

Иначе, Прва „Застава 750", популарно названа „Фића", произведена је 18. октобра 1955. године, по лиценци италијанског „Фијата". За тридесет година, колико је била у производном програму, произведено је 923.487 примерака возила које је незванично проглашено за „националну класу".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи