Читај ми!

Београђанки награда „Оринџ“

Књижевница Теа Обрехт добила британску награду „Оринџ“ за свој први роман

Дебитантски роман  (The Tiger's Wife") књижевнице Тее Обрехт награђен је британском наградом „Оринџ", која се већ шеснаест година додељује за дела написана на енглеском језику а чији су аутори жене. Иначе, рођена Београђанка, Теа је најмлађа добитница ове награде, у оквиру које је добила чек на 30.000 фунти и бронзану статуу "Беси".

Оцењујући роман "Тигрова жена" 'изванредним', председавајућа жирија Бетани Хјуз препознала је у младој књижевници узбудљив нов таленат.

„Њена моћ опсервације и њено разумевање света су изванредни. Серијом магичних прича успела је да оживи трагедију хроничног конфликта на Балкану. Ова књига нас подсећа како лако можемо да потонемо у варварство али и о снази и дубини људске љубави", рекла је Бетани Хјуз.

Радња романа смештена је на Балкану, а главна јунакиња је докторка Наталија, која долази да помогне деци у једном локалном сиротишту у манастиру. У књизи је наглашен спој науке и сујеверја, а Теа Обрехт то објашњава залогом српске традиције.

Обрехтова је рођена 1985. у Београду, а њена породица је напустила Југославију 1992. Одрасла је на Кипру и у Египту, а 1997. емигрирала је у Сједињене Америчке Државе. И поред популарности у САД, Обрехтова је у Британији непозната и давали су јој мале шансе за добијање "Оринџ" награде. Америчка књижевна критика јој је изузетно наклоњена, па је тако Рон Чарлс, критичар "Вашингтон поста" назива балканским Сингером. Он каже да Обрехтова, иако живи у Америци од дванаесте године, успева да створи веома живу слику регије из које потиче. Он цитира реченицу "Шта да сахранимо?" као тужни крик људи који живе у градовима који су непрестано бомбардовани и спаљивани.

"Балканско наслеђе живота усред толиког насиља и светогрђа произвело је оно што Обрехтова зове ‘илузија нормалности, али никада мир'. То јесте депримирајући закључак, али исказан приповедањем које је овако заводљиво, то је живот који ћете запамтити", пише Рон Чарлс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи