Читај ми!

Мајевичани прославили Дан и славу Републике Српске у Швајцарској

Мајевичани су 4. фебруара и ове године свечано обележили Дан и славу Републике Српске у Швајцарској. Молитвом и сечењем славског колача у храму Свете Тројице у Цириху, у част славе Првомученика Светог архиђакона Стефана, почеле су те суботе у Швајцарској свечаности поводом Дана Републике Српске.

Богослужењу су присуствовали и домаћини и гости. Славу су служили прота Мирослав Симијоновић и локални свештеници.

"Црква у дијаспори је део отаџбине. Она нас чува и уједињује тамо и овде", рекао је прота Мирослав Симијоновић.

Славу Републике Српске прослављали су, између осталих, Стојан Стевановић из Цириха, Мирослав Којадиновић из Штутгарта и доктор Желимир Нешковић из Лопара.

Пријатељ Лопарана, привредник и хуманитарац Мирослав Којадоновић је после службе изјавио да је сарадња Срба из отаџбине и Срба из расејања неопходна да се приближе инвеститори, који би улагали у Републици Српској.

"Битно је да у тешким временима нађемо добре партнере у свијету, да улажу у Републику Српску. Довели смо пословне људе из Њемачке да се упознају са пословним капацитетима у нашој отаџбини, како бисмо склопили послове", рекао је Којадиновић.

Завучајна удружења Срба из Републике Српске организовала су трећи пут за редом прославу Дана Републике Српске у Швајцарској. Прослава је одржана у Грдаској хали Диетикон код Цириха. Окупила је носиоце политичког, привредног и културног живота Срба из расејања, који живе и раде у Швајцарској, Немачкој, Аустрији и другим земљама.

Овој свечаности и окупљању велики допринос дало је и Удружења Мајевичана у Швајцарској. Подржали су је и представници Општине Лопаре, које је предводио Желимир Нешковић, делегат уз реда српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, Владо Антић, председник Удружења Мајевичана у Швајцарској.

Антић је нагласио да је УдружењаeМајевичана у Швајцарској са другим завичајним удружењима уложило велики труд да би се ова свечаност организовала:

"Огроман је значај који Република Српска и њен Дан имају за све Србе. Посебно за нас у дијаспори", рекао је председник Владо Антић.

И доктор Желимир Нешковић је био задовољан организацијом ове прославе.

"Морам истаћи велико задовољство што су наши људи у расејању веома организовани и шти су уложили велики напор да би се достојанствено обележио Дан Републике Српске у Швајцарској. Исте утиске сам понeо и из Баварске, где је такође одржана прослава Дана Републике Српске", казао је Нешковић.

Доктор је на ову прославу допутовао у друштву Мирослава Којадиновића, пријатеља општине Лопаре и Лопарана. Којадиновић је у Баварској са Представништвом Републике Српске организовао ове године, крајем јануара прославу Дана Републике Српске.

Како је забележио репортер Жељко Божић свечаности у Цириху присуствовали су Петар Ђокић и Златан Клокић, министри у Влади Републике Српске, др Боро Бронза, амбасадор БиХ у Швајцарској, Михајло Шаулић, конзул Амбасаде Републике Србије у Швајцарској, као и градоначелници Драшко Станивуковић из Бања Луке, Љубиша Петровић из Бијељине, и Јовица Радуловић, начелник Општине Модрича. Уз њих били су и други бројни гости из Србије и Републике Српске, као и владика Андреј, епископ Епархије аустријско-швајцарске.

Господин Стојан Стевановић, председник Удружења српских привредника у Швајцарској је најавио одржавање Пословног форума српске дијаспоре ове године.

"Циљ овог форума је промовисање привредног потенцијала Републике Српске и унапређење сарадње домаћих и швајцарских привредника."

У забавном програму прославе учествовала су четири културно-уметничка друштва „Вез" из Лозане, „Соко" из Базела, „Петар Кочић Змијање" из Фугена Тирол и „Слога" из Цириха. Наступисли су и „Боки бенд" са певачима и „Ласте", група из Врбиње.

"Трећи пут одржана прослава Дана и славе Републике Српске у Швајцарској је већ део наше традиције неговања државности, вере и културе српског народа пореклом из БиХ који живи и ради у овој земљи", рекао нам је Стојан Стевановић. Прва прослава Дана и славе Републике Српске у Швајцарској одржана је почетком фебруара 2020. године у овој сали. Организатор је било наше Удружење Мајевичана. Због пандемије корона вируса, паузирали смо 2021. године. Друга прослава одржана је у фебруару 2022. године. Препуна сала у Диетикону крај Цириха окупила је Србе из Републике Српске и Србије који живе у Швајцарској, Аустрији, Немачкој и Француској. Манифестацију је употпунила делегација Републике Српске на челу са Жељком Цвијановић, председницом Републике Српске. У Сали је било 1300 посетилаца, а на Свечаној академији још њих 300. И сада је била велика посећеност, тако да смо ми у Удружењу Мајевичана у Швајцарској изузетно срећни због ове дивне свечаности", нагласио је очигледно јако задовољан, Стојан Стевановић, главни српски активиста из Цириха.

Свечаности поводом Дана и славе Републике Српске у Швајцарској и другим европским земљама су веома важне за Србе у расејању, јер их емотивно и патриотски уздижу и стављају у исту раван са народом и његовим државним представницима. Важне су и за челнике и представнике Републике Српске и Србије јер имају прилику да у директном сусрету са члановима српске дијаспоре упознају наш народ у расејању.

И треће, најважније је, да су и Срби у дијаспоре и Срби у матици заједно, да воде патриотске, државне и привредне разговоре, који за последницу имају све бискију и успешнију сарадњу.

 

среда, 03. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару