Отворена изложба "Добровић, Шумановић, Коњовић, Шупут – Европски контексти” у МАНУ

У изложбеном салону Македонске академије наука и уметности (МАНУ) у Скопљу отворена је велика гостујућа изложба Галерије Матице српске "Добровић, Шумановић, Коњовић, Шупут – Европски контексти" и траје до 25. новембра.

Значајан пројекат је плод добре сарадње МАНУ и Српске академије наука и уметности (САНУ), као и Галерије Матице српске и амбасаде Републике Србије у Скопљу.

На изложби су представљена значајна дела четворице еминентних уметника - Петра Добровића (1890-1942), Саве Шумановића (1896-1942), Милана Коњовића (1898-1993) и Богдана Шупута (1914-1942) - који су својим деловањем обележили српску уметност прве половине 20. века.

Сва четворица сликара, како је указано и на отварању изложбе, школовала су се у Паризу - центру савремених уметничких тенденција, а потом су се вратили у отаџбину, тако да њихово стваралаштво упућује на европске контексте српске модерне уметности.

Поставка је замишљена као могући поглед и преглед дела која осликавају неке од идеја негованих у сликарству прве половине 20. века - идеја подстакнутих у Европи, али до краја спроведених и обликованих домаћим - српским приступом.

"Велико је задовољство што се једна оваква изложба организује у Скопљу, у МАНУ", рекао је на свечаном отварању, академик Газанфер Бајрам.

Председник МАНУ, академик Таки Фити је у обраћању изразио захвалност свима који су пружили подршку у организацији овог значајног догађаја, представљањем дела четири еминентна српска уметника, у склопу успешне сарадње двеју академија.

"Сарадња је базирана на чврстим основама, и интензивира се у последње време. Са председником САНУ, академиком Владимиром Костићем смо договорили 12 научних сусрета, а већ пет су у фази реализације. Принципи сарадње са САНУ су на нивоу респектовања и разумевања, отврених расправа", рекао је академик Фити.

Амбасадор Србије у Македонији Душанка Дивјак Томић је исткла да је поносна што се захваљујући узајамном труду и залагању двеју држава у Скопљу успешно представља изложба - Европски контексти.

"Великим ентузијазмом и уложеном енергијом омогућено је да публика може да види дела ова четири мага српског сликарства. У њиховим радовима препознајемо искуство стечено у европским школама које их је само надградило. Велико хвала Галерији Матице Српске и МАНУ. Ови великани и заслужују овај академски ниво. Посебно признање заслужује Министарство културе и информисања које је подржало један од највећих пројеката", рекла је Дивјак Томић.

На свечаности се поздравним словом обратио и Марко Деспотовић, самостални саветник и координатор за књижевно и преводилачко стваралаштво и издаваштво у Министарству културе и информисања Србије.

Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске је рекла да је ова изложба припремљена 2010. године и да су после поставке у Новом Саду, ова дела приказана и љубитељима ликовне уметности у Бањалуци и Шиду.

"И, ево сада у Скопљу. Велика је привилегија бити у Скопљу са оваквим делима. Још важније показати колико је уметност лепа и колико може да пошаље добре поруке. Упознајемо се са стваралаштвом четири уметника који су потекли са панонских простора. Сви су били из добростојећих грађанских породица. Школовали се у уметничким школама академијама у Бечу, Прагу, Будимпешти, Паризу. Неки су се мимоишли, неки срели... Сваки је поникао из своје средине. Покупили су најновије идеје по Европи, али је свако од њих стварао и у својим местима. Ми данас видимо пресек српске уметноси прве половине 20. века, рекла је Тијана Палковљевић Бугарски, нагласивши да је успешно организована изложба у МАНУ плод ангажмана више људи и зато се посебно захвалила академику Влади Урошевићу, који је својим текстом свој посебан квалитет допунио и обогатио, као и управнику архива Академије Љубомиру Ђоревском.

Академик Влада Урошевић је подсетио да се македонска публика не сусреће по први пут са делима ових великана.

"Враћали су се из Париза са великим идејама у свом интелектуалном пртљагу. Стазе и једних и других се укрштају и са младим македонским уметницима који су стварали између два светска рата. И управо ту проналазимо те мотиве, линије истих великих идеја", рекао је Урошевић и указао да ова изложба носи поуке, прати једну регију путању којом се ствара уметност која не познаје границе...

Изложба Добровић, Шумановић, Коњовић, Шупут - Европски контексти у МАНУ отворена је до 25. новембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару