Доситејево родно место

Чаково, родно место Доситеја Обрадовића налази се у Румунији. Причу о прошлости, садашњости и будућности Срба у овом делу Румуније, као и "пограничне активности" љубитеља лепе речи испричао је репортер Никола Божовић.

Средином 18. века у једној кући у Чакову у румунском делу Баната родио се Доситеј Обрадовић. У овом занатском месту тада је овде живело око 2000 Срба, данас их има само 50.

Родна кућа Доситеја Обрадовића је од историјске вредности за државу Румунију, па је посебно заштићена. На њој се налазе три табле које су својевремено поставили српски писци на челу са Јованом Скерлићем и Румунска академија наука. Фондација из Београда тренутно обнавља овај објекат уз велику помоћ Сваеза Срба у Румунији.

"Ми, Срби у Румунији чувамо успомену на великана Доситеја Обрадовића као што чувамо и друге успомене и то се да видети и у Темишвару", каже Славомир Гвозденовић, испред Савеза Срба у Румунији.

"Доситеј Обрадовић има велики занчај за ову мултиетничку средину, не само за српски народ, већ за све народе који су потекли из овог града", каже Петре Филип први човек града Чакова.

У центру Чакова подигнут је и крст, и то после Првог српског устанка, 1805. године када је Доситеј постао министар у карађорђевој влади, што сведочи о томе да је овде некада живело више Срба. Православна црква је изграђена 1771. године, оштећена је у недавном положају, а сада је у фази обнављања.

"То је велико дело, значајно и за нас Србе и за Румуне, иконостас је радио чувени Димитрије Поповић, зидно сликарство радио је Стеван Алексић, али је нажалост иконостас пре седам година делимично изгорео», каже протојереј Љубомир Матић.

Општина Сечањ као суседна општина има добру сарадњу са српским живљем и добро сарадњу са властима у Румунији.

Поводом Православне нове године и Светосавских свечаности, Предраг Милошевић, председник општине Сечањ, Савезу Срба у Румунији и представницима православне цркве поклонио је стотину књига.

"Општина Сечањ већ традиционално организује сусрете писаца на граници, дошли смо да обиђемо кућу Доситеја Обрадовића у Чакову и донели смо поклоне за српску децу», каже Предраг Милошевић.

Пре двадесет година у Румунији је живело преко 30 000 грађана са српским пореклом. Данас их је дупло мање, нешто више од 18 000.

"Не знам каква ће бити будућност за наше мањине овде", каже Милорад Констатиновић.

Јавор Радованковић из Темишвара каже да одржавају традицију и обичаје, све што подсећа на претке, али и гледају у будућност.

У Темишвару је Влада Републике Војводине изградила Српску кућу у којој Савез Срба има све услове за квалитетан рад, а издвајају се писци који тако настављају Доситејево дело.

"Двадесетак наших колега јесу чланови Саваеза писаца Румуније , дванаесторо су чланови Удружења књижевника Србије, а имамо и чланове Удружења књижевника Републике Српске", каже Љубомир Степанов, публициста из Темишвара.

Славомир Гвозденовић је посланик у Парламенту Румуније, ових дана припрема издање још једне књиге у којој има стихова о Доситеју Обрадовићу...

Дух Доситеја Обрадовића може се осетити на сваком кораку, па и у Алеји великана у Темишвару.

Пре две године, поводом 200 година од смрти Доситеја Обрадовића, Савез Срба у Румунији подигао је бисту у Алеји великана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи