Дијаспора од највећег значаја за Србију

Директорка Канцеларије за дијаспору и Србе у региону др Славка Драшковић данас је у Бечу разговарала са државним секретаром за интеграције у Министарству унутрашњих послова Аустрије, Себастијаном Курцом. Др Драшковић се састала и са представницима српске дијаспоре од којих је, како је нагласила, добила јасну слику положаја наше дијаспоре у Аустрији.

"Србија је задовољна односом и поступцима аустријске државе кад је реч о интеграцији" рекла је др Славка Драшковић, директорка Канцеларије за дијаспору и Србе у региону, након данашњих разговора са аустријским званичницима. Она је нагласила да је за нашу државу дијаспора од највећег значаја.

"Српска влада је у току разговора изразила своју велику ангажованост у односу на српску дијаспору у Аустрији, велики значај који придајемо нашим односима и српској заједници у овој земљи, с обзиром да овде живи четврт милиона грађана српског порекла", рекла је др Драшковић после сусрета са државним секретаром за интеграције у Министарству унутрашњих послова Аустрије Себастијаном Курцом.

Драшковићева је истакла да је посебно указала да тако велика заједница, као што је српска, нема довољно представника у политичком животу Аустрије, и да постоји потреба да се српска заједница укључи што више, посебно имајући у виду да је ово изборна година у Аустрији.

"Српска заједница у Аустрији важи као једна од најбоље интегрисаних, али имамо различитих сегмената где то није случај, као што је политика", подвукла је она.

Када је реч о иницијативи из српске заједнице да добије статус мањине у Аустрији, пошто испуњава услов да је више од 100 година присутна у овој земљи, Драшковићева је рекла да је то процес у чијем решавању треба да учествују представници српске заједнице и аустријске државе, а да ће иницијативу подржати Србија.

"Највећа порука јесте да наша дијаспора жели да влада искаже став да води рачуна о дијаспори, да поставља питања која су важна за дијаспору у земљама у којима живи. Исказала сам уверење да је нама дијаспора од највеће важности и да нам је и Аустрија као пријатељска земља од огромне важности", рекла је др Славка Драшковић након састанака које је имала са представницима српске дијаспоре.

Директорка Канцеларије је позвала Себастијана Курца да посети Србију како би даље развијали конкретне пројекте у којима ће дијаспора имати већу улогу.

Државни секретар Курц је рекао да у Аустрији живи велика група Срба и Аустријанаца српског порекла, са којим има добро партнерство. Што се тиче статуса мањине, он је објаснио да треба правити разлику између аутохтоних група у Аустрији, а то су оне које су преко 100 година овде и претежно живе локално у једној области, у близини границе, као и групе миграната, која је заступљена на целој територији земље.

"Наш циљ је да живимо заједно са Србима, да их подржавамо да што боље науче језик и тако имају могућност да буду успешни, односно да у Аустрији живе срећно и успешно", нагласио је Курц додајући да размишљања о статусу мањине долазе од стране појединаца из српске заједнице, и да није то питање на које се треба фокусирати, већ на интеграцију.

Према његовим речима, циљ је да се мигранти процењују не на основу порекла или боје коже, већ на основу доприноса који дају Аустрији. Што се тиче учешћа миграната у политичком животу, Курц је мишљења да су они још увек недовољно представљени, али да је све више младих који су политички активни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи