Дијаспора мост сарадње

Директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, др Славка Драшковић, оценила је данас у Бечу, у разговору са министарком за питања интеграције у влади покрајине Беч, Сандром Фрауенбергер, да је дијаспора веза и мост између две земље, која може да помогне односе у свим областима Србије и Аустрије.

"Република Србија препознаје напоре аустријске државе у процесу интеграције, као и веома добре пројекте. Говорили смо интеграционој политици и напорима који су веома важни за српску заједницу у Бечу и очувању идентитета и језика. Договорили смо будућу сарадњу и пројекте, нарочито у вези са језиком", објаснила је др Драшковић после разговора са представницом бечких власти.

"Жене су", како је додала, "непрепознат потенцијал, и идући састанак могао би бити око женске мреже за сарадњу", нагласила је др Драшковић, којој је боравак у Бечу прва посета српској дијаспори у западној Европи.

Сандра Фрауенбергер је констатовала да бечке власти већ дуги низ година имају добре контакте са српском заједницом. Она је објаснила да је у разговору са директорком Канцеларије за дијаспору размотрено више пројеката, од којих је посебно издвојила значај знања матерњег језика за учење немачког. С тим у вези, како је нагласила, биће пројеката који ће подстицати идентитет.

Упитана о ставу бечких власти у вези са тежњом српске заједнице за стицањем статуса мањине, Фрауенбергер је казала да стицање статуса мањине није неопходно за добар суживот. Она је оценила да треба наћи полазна становишта за живот уз дијалог, а управо су Срби, који чине највећу мигрантску групу у Бечу, учествовали у изради Бечке повеље, која садржи мере за поспешивање интеграције странаца.

Током посете Бечу, др Славка Драшковић ће имати састанак и са државним секретаром за питања интеграције у Министарству унутрашњих послова Аустрије Себастијаном Курцом, као и представницима српске дијаспоре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи