Дани Светосавља у Паризу

Светосавски дани се ближe, а балови који су у прошлости били традиционалан део обележавања славе Свети Сава се све чешће одржавају у градовима Србије, али и широм света, у земљама у којима живи наша дијаспора, Лондону, Бечу, Чикагу... У Паризу су припреме већ почеле.

Наши људи који живе далеко од домовине годинама чувају традицију свтосавских балова и прослава. Тако ће и ове године у Паризу бити одржани Дани Светосавља и већ традиционални Бал на броду на Сени који, поред наших људи који живе у Француској, окупља и њихове пријатеље Французе, као и госте из околних земаља.

Одбор за културу Савеза Срба у Француској и Асоцијација Балкан омнибус припремају, као и претходних година, богат програм.

"Дани Светосавља ове године почињу 24. и завршавају се 27. јануара. Првог дана имамо свечано отварање у Културном центру Србије у Паризу, имаћемо солисте ансамбла Ренесанс, солисте из Париза, и наше проијатеље који увек напуне ту дивну салу која треба да одзвони И да позове људе да дођу већ сутрадан када је свечана Академија. А 26. увече имамо програм на броду где ће наступити Гарави сокак из Новог Сада, имаћемо модну ревију, Ренесанс ансамбл који доноси звуке Византије и Србије и наравно француску шансоњерку која све уопбличује у односу на све оно што нам Париз даје", каже Петар Гојковић, председник Одбора за културу Савеза Срба у Француској.

У Француској живи око 120000 наших људи од којих више од 70000 у Паризу. Овакве манифестације, како каже Петар Гојковић, важне су за повезивање наше дијаспоре и очување националног идентитета.

"Ми смо задњих година били Скупштина дијаспоре Француске, а вратили смо назив Савез Срба Француске, јер смо обележили 100 година постојања и сматрамо да се треба вратити на све оно што је било традиционално", каже Гојковић.

У обележавању школске славе Свети Сава учествују и најмлађи, малишани од којих су многи рођени далеко од домовине припремајући програме у допунским школама на српском језику.

"Три школска центра која припрема Амбасада и наше Министраство за просвету, затим школа Јелена Анжујска и школски центар који је при цркви Свети Сава сматрају да су добродошли на таквим свечаностима и да ће Академија бити као и до сада јединствена и да ће оставити и даље један одјек који вреди за будућност", закључује Гојковић.

А да тај одјек заиста вреди и за будућност добро знају клубови и савези наших људи који живе широм света па ће тако светосавски балови, осим у Паризу бити организовани и у Бечу, Лондону, Чикагу...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи