Промоција часописа "Људи говоре"

Најновији двоброј књижевног часописа "Људи говоре" биће представљен у Торонту 19. јануара. У промоцији ће учествовати више аутора из Америке, Аустралије и Европе. Договорено је формирање "Српко-канадске књижевне задруге".

Најновији двоброј књижевног часописа "Људи говоре" биће представљен у Торонту 19. јануара, у сали СКУД-а Опленац.

Промоција новог двоброја 17/18. одржаће се и у Виндзору око Савиндана, 8. марта у Отави и 9. Марта у Монтреалу. У промоцији ће учествовати више аутора из Америке, Аустралије и Европе. На овим промоцијама формираће се "Српско-канадска књижева задруга".

Људи говоре је српски часопис за књижевност и културу који излази у Торонту од 2008. године. Поред књижевности и уметности, бави се свим областима које чине културу српског народа.

Излази четири пута годишње на 150 страна, а некада и као двоброј на 300 страна. Циљ му је да повеже српске писце и читаоце ма где они живели.

Крајем децембра прошле године изашао је из штампе двоброј 17/18 на 320 страна, са српском и енглеском секцијом.

У њему су осмишљене следеће рубрике: Проза, Поезија, Есеј и крутика, Са доајенима дијаспоре, Из пољске књижевности, Пети чин, Зарезивање у камену, Они који долазе, Језик и писмо, Прича о уметнику, Прећутана историја, Одјеци и полемике и Календар догађаја.

У српској секцији аутори поезије су: Предра Богдановић-Ци и Милош Јанковић из Београда, Николај Мишчевић из Пераста, Антоније Батуран из Лондона и Васа Михаиловић из Брандфорда; прозе: Никола Маловић из Херцег Новог и Душица Савић Бенгијат из Београда; есеја и приказа: Владета Јеротић, Милан Дачовић и Горан Бједов из Београда, Доминика Гапска из Познања и Катарина Костић из Торонта.

Доајен дијаспоре у овом броју је Сретен Божић, уметничко име Вонгар Б.- један од најбољих савремених аустралијских књижевника, родом из Миленкова код Тополе. О Божићу пише и разговора са њим Александар Петровић, професор Београдсог универзитета, који је и уредио ову рубрику. Изабрао је Вонгаров есеј "Моћ поезије" и по један одломак из романа "Дингово легло" и "Конопља". Вонгар је до сада објавио 6 романа на енглеском језику код угледних америчких и енглеских издавача, о Аборџинима и Србима, за које је добио престижне награде у свету. Романи му се тек сада преводе и објављују на српски језик.

Овога пута млади писци који долазе у часопис Људи говоре су: Соња Ковачевић из Црвенке, Олга Чолић из Крагујевца, Јулија Пешић и Дарко Станковић из Торонта, Милан Громов из Чачка и Наташа Миљуш из Београда.

Рубрику Језик и писмо овога пута смо уступили двема умним Српкињама из Никшића и Београда. Журналиста Биљана Живковић из Београда разговара о стању српског језика у Црној Гори са лингвистом проф. Јелицом Стојановић из Никшића.

Уметник у овом броју је сликарка Марина Гавански Зизис, а о њој пишу Миломир Никетић из Отаве и Ирвин Блок из Монтреала. О инспирацији, мотивима и квалитету слика ове монтреалске сликарке пуно ће вам рећи њених двадесетак репродукција које красе овај двоброј часописа Људи говоре, међу којима су и портрети Николе Тесле и Новака Ђоковића. Рубрику Прича о уметнику уредио је Миломир Никетић.

У рубрици Прећутана историја доносимо предавање двојице српских барда из Лондона: академика Србољуба Живоновића о Јасеновцу и духовника Милуна Костића о Слободану Јовановићу.

У овом двоброју одјекују полемике Мира Микетића из Торонта о Ловћену без капеле и Његошу и Петра Милатовића Острошког из Бече о срљању Срба скудоумним путем: "Европа нема алтернативу".

У енглеској секцији су три рубрике: Literature, History i Fine Art.

Овај број су уредили: Небојша Радић из Кембиџа, Жељко Продановић из Окланда, Доминика Гапска и Драгмара Новаковска из Познања, Антоније Батуран из Лондона, Александар Поповић из Београда, Миломир Никетић из Отаве и Никол Марковић, Анастазија Пронски-Стојановић, Радмило Вишљевац и Радомир Батуран из Торонта.

Сарадници су писци, ликовни уметници и професори из читавог света, као и претплатници и читаоци часописа Људи говоре.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи