У УН обележена Српска Нова

Поводом Православне нове године и у част српског председавања Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку је одржан концерт групе Вива Вокс. Концерт је почео песмом "Тамо далеко", а поред свог редовног репертоара, хор је извео и неколико обрада песама српског наслеђа. Вук Јеремић је концерт посветио онима који "сањају о светском миру".

Српски хор познат по обрадама рок и поп песама без инструмената Вива Вокс одржао је концерт у згради Уједињених нација у Њујорку, поводом Српске нове године и у част српског председавања Генералној скупштини УН. Догађају су присуствовали генерални секретар УН Бан Ки Мун и председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић.

Бан је пожелео срећну Нову годину на српском језику и рекао да је "музика универзални језик и да њена снага дотиче срца свих људи подсећајући нас на наше заједничке хумане вредности".

Јеремић је поручио да живимо у време незабележених промена у свету и да треба да смогнемо снаге да деламо јединствено.

"Упркос бројним недостацима, Генерална скупштина је и даље једино место на коме се државе света окупљају на равноправним основама", рекао је Jeремић.

Јеремић је рекао да чињеница да смо добили поверење света да председавамо овим домом за Србију представља изузетну част. "Ми смо мали народ, изузетно поносан на своју историју, из наших крајева су многи изузетни уметници, изнедрили смо надарене писце и прослављене спортисте", изјавио је председник Генералне скупштине.

Јеремић је подсетио да је седам наших светиња уписано у листу светске баштине и да је то сведочанство наше богате културе и истрајности народа који је много пута платио цену своје слободе.

"Музика нас ујединује као људска бића. Песма може да постане химна читаве генерације. Нема важније поруке коју музика може да пренесе јавном мнењу од оне да топови утихну", рекао је Јеремић додајући да полагање оружја не сме бити немогућа мисија.

Јеремић је, на крају, посветио концерт онима који сањају о светском миру.

Вива Воx концерт је почео песмом "Тамо далеко", а поред свог редовног репертоара, хор је извео и неколико обрада песама које спадају у део српског националног наслеђа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи