Православци отворили врата Нове године

Нова година по Јулијанском календару почела је данас. Дочекали су је православци широм света. У српској дијаспори и међу Србима у региону то је посебно омиљен датум. Дочекана је и широм Србије уз ватромете често богатије од оних уочи 1. јануара. Славило се у Бањалуци, Подгорици, Загребу...

Српска Нова година је празник који се слави 14. јануара по грегоријанском календару сваке године. Уз велико весеље и ватромете дочекана је широм Србије, у ресторанима, кафићима. клубовима, сплавовима, али и на градским трговима.

Почетак нове године по Јулијанском календару У Београду је обележен традиционалним ватрометом на Светосавском платоу и звонима са храма Светог Саве.

До стварања два  календара дошло је у 16. веку. Тада је папа Грегорије VIII извршио реформу до тада важећег Јулијанског календара, тако што је из њега избацио 11 дана који су се накупили због неподударности календарске и астрономске године. Нови календар је по папи назван Грегоријански календар. А како је он настао под утицајем римскога папе и углавном одмах био прихваћен од стране римокатоличког Запада, православни Исток је остао према њему резервисан и неповерљив.

Временом је разлика од 11 дана нарасла на 13 дана која и до данас постоји између старог и новог календара.

Јулијански календар, осим Српске православне цркве, поштују и Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија, монаси са Свете горе, Грузијска православна црква, Бугарска православна црква и старокалендарци у Грчкој. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи