Кад машта постаје стварност

Ђорђе Ђорђевић из Смедерева остварио је свој дечачки сан. После завршених студија у Бечу, запослио се као главни дизајнер у централи фирме Лего, у Данској. Творац је лего диносауруса, лего Господара прстенова и лего Хобита, као и истоимене видео-игре. Тренутно ради на дугометражном Лего цртаном филму у холивудској продукцији.

Откад зна за себе одувек је волео да црта, ваја, саставља, раставља, да материјализује снове и фантазије и било је неминовно да од њега "нешто буде када порасте" ако се то погоди са маштаријама, каже о себи Смедеревац Ђорђе Ђорђевић, главни дизајнер у централи фирме Лего, у Данској.

Ђорђевић је остварио сан да добије посао који воли и који је истински лепши део холивудске биографије јер управо ради на дугометражном Лего цртаном филму који ће се појавити 2014. у
холивудској продукцији.

"Срећан сам због тога што имам част и солидну дозу задовољства да опет будем главни дизајнер ликова којима су гласове позајмили Морган Фриман, Лијам Нисон, Вил Фарел и мноштво холивудских звезда".

Када би фигурине лего, пројектоване по предлошцима Џексонових филмова и Толкинових књига, носиле потпис било би то име Ђорђа Ђорђевића (26).

"Брат и ја смо прве лего коцкице добили док смо били премали и када још нисмо ништа знали шта с њима, сем да их губимо. После је, с ратом и санкцијама, лего потпуно нестао док се напокон средином деведесетих није опет појавио и као хоби потпуно експлодирао, бар код
мене" каже Ђорђе, сада већ несумњиво препознатљиво име у дизајну лего фигура.

Како, макар несвесно, амбициозни родитељи оптерећују децу да свашта окушају да би утврдили за шта су надарена, Ђорђе се "активно и успешно" бавио спортом, ишао у музичку школу и "свашта радио", али се некако "увек најрађе враћао бајци и маштао".

"Мени се то и сад чини сасвим у реду, а пошто сам примљен у Лего, онда је то, показало се, била одлична припрема за будући позив. Још у детињству ми је први пут пало на памет да на питање "Шта ћеш бити кад порастеш?" једини прави, искрени и непроменљиви одговор
био: Лего дизајнер", каже Ђорђе.

Може се помислити да неко ко креира лего ликове и игре, на све гледа опуштено, необавезно, и Ђорђе је, понекад, такав, али сва је прилика да није хтео да одустане од љубави из детињства.

"Чак сам, у једном тренутку, у нижим разредима основне школе кренуо са склапањем неке мапе радова и нових идеја за Лего коју некако тада нисам послао. Иронично, замашан део таквих идеја касније је и неком другом пало на ум, па је и реализовао. Али добро, ето ме сад ту где
јесам и где сам, можда и несвесно, хтео. Ништа боље нисам пожелео јер понекад мислим да боље од овога што имам у Легу не може ни бити".

Лева рука главног дизајнера Лега је жестоко и у наставцима тетовирана: "Да, велики сам поклоник тетоваже којих имам толико да их више не бројим. Од тетовирања сам се издржавао неколико година за време студија у Бечу, поред осталих послова које сам радио у неколико
клубова".

Иако не изгледа да је све као у бајци, Ђорђе је имао луду срећу, а није му недостајала упорност и јасна представа чиме хоће да се посвети: док је изучавао дизајн у новосадској средњој школи, конкурисао је на Универзитету примењених уметности "Оскар Кокошка" у Бечу.

"Прво сам из Смедерева отишао у Нови Сад где сам уписао средњу школу и тамо завршио дизајн ентеријера и индустријских производа. Онда сам примљен на Универзитет примењених уметности "Оскар Кокошка". Бечки универзитет је у свету познат по прилично бројним
светским дизајнерима који ту предају. Баш сам имао среће да упаднем, с обзиром да сам дошао на неколико дана с туристичком визом и да су примали тек неколико студената на класу".

"Наједном ми се указала прилика да у Легу остварим снове. Конкурисао сам и добио позив разговор и возну карту. Сад сам ту и водим процес креирања ликова, видео-игара и цртаних филмова Лего света, којим ће се играти деца на свим континентима што је, можете ми веровати на реч, ненормално добар осећај!", говори Ђорђевић.

"Радио сам на доста пројеката до сада, али званично моји су лего диносауруси, лего Господар прстенова и лего Хобит, као и истоимене видео-игре, за које сам урадио све ликове и створења и ту и даље радим", наставља "инвентар".

"Не само да радим посао који волим, већ и волим посао који радим" каже Ђорђевић.

Оно на шта се Ђорђе брзо навикао су место где ради и начин: "Не постоји одређен почетак, ни крај радног времена. Атмосфера је супер. Можеш тобоганом да одеш на ручак, или да усред посла одиграш партију стоног тениса, фудбала или одеш на масажу, а можеш да радиш и код куће", прича Ђорђе као да препричава бајку.

Наравно, постоје рокови на пројектима које морамо да испунимо, да присуствујемо многим састанцима, али све је део посла што на месту као што је Лего није тешко, каже Ђорђе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи