Донација из Чикага

Завичајно удружење „Клуб пријатеља Ниша" из Чикага поклонило је ЕКГ апарат Одељењу за онкологију Клиничког центра у Нишу. Ово је први резултат сарадње договорене крајем прошле године на догађају „Српско-америчко пословно повезивање" у Чикагу. Вредност донације је 6200 долара.

Концепт повезивања завичајних удружења из дијаспоре са локалним заједницама започео је са реализацијом у оквиру донације Клиничком центру Града Ниша. „Клуб пријатеља Ниша" из Чикага поклонио је ЕКГ апарат Одељењу за онкологију.

Донацију, коју је иницирала др Славка Драшковић, директорка канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, предао је Милош Дедовић, председник Српско-америчке привредне коморе и један од оснивача и члан управног одбора "Клуба пријатеља Ниша". Ради се о ЕКГ апарату "Кардио Вит" у вредности од 6200 долара намењеном Одељењу за онкологију Клиничког центра града Ниша.

Дедовић је рекао да су „нови људи Канцеларије и њихов нови приступ подстакли ово удружење Нишлија да у кратком временском року прикупе средства и помогну одељењу онкологије у Нишу, као и да ова донација симболично представља спремност пружања финансијске помоћи, тамо где је неопходна".

Дедовић је рекао да је реч о почетку сарадње са Канцеларијом и обећао да ће она у будућности бити интензивнија.

Др Славка Драшковић је истакла као један од приоритета Владе економско повезивање матице са дијаспором и Србима у региону.

„Важно је да створимо мрежу посвећену сарадњи са матицом и то укључивањем малих и средњих предузећа и стварањем модела завичајног повезивања са локалним заједницама у матици", рекла је др Драшковић.

Локалне заједнице треба да рачунају на своју дијаспору, јер природне везе треба да се одржавају", рекла је др Драшковић и додала да локал треба да користи све ресурсе своје дијаспоре, а пре свега оне који се односе на знање и капитал.

Донација у Нишу је конкретан пример завичајног повезивања који је крајем прошле године на догађају „Српско-америчко пословно повезивање" у Чикагу иницирала др Славка Драшковић.

Свечаном уручивању донације присуствовали су поред др Славке Драшковић и Милоша Дедовића, др Светислав Врбић, директор одељења за онкологију Клиничког центра у Нишу, Растко Јанковић, саветник директорке Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, др Саша Живић, помоћник генералног директора болнице, проф др Слађана Филиповић, др Ана Цветановић и др Ивана Тешановић, сарадница из Српско-америчке привредне коморе.

„Клуб пријатеља Ниша" је завичајно удружење Нишлија из Чикага које је настало пре једне деценије, а након великог пожара у којем је Саборна црква у Нишу изгорела до темеља, октобра 2001. године. Нишлије из Чикага су на добровољној бази прикупили новац за обнову цркве и од тада до данас Удружење функционише бавећи се хуманитарним радом и акцијама на појединачном и институционалном нивоу.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи