Читај ми!

Добре старе навике

Резулатати анкете у Великој Британији показују да се породице поново окупљају у циљу заједничког гледања телевизије, баш као некад давно, са додатком да се данас раде и друге ствари док се гледа телевизија: твитује се о одређеној ТВ емисији, сурфује се интернетом или се гледа потпуно другачији садржај на таблету.

Више од половине анкетираних пунолетних лица у Великој Британији сада више конзумирају медије и уживају у могућностима које им нуде савремени уређаји као што су смарт телефони и таблети док гледају телевизију. 

Међутим, забележени пораст традиционалног гледања телевизије може изгледати као парадокс. Конзумирање телевизије на стари начин Офком назива „поновно откривање дневне собе" налик некој ренесанси из педесетих година прошлог века.

У извештају о тржишту комуникација за 2013, регулаторно тело Велике Британије Офком, навело је да се људи и даље окупљају у дневним собама како би заједно гледали телевизију. Данас овај проценат недељно износи 91 одсто у Великој Британији , у односу на 88 одсто из 2002.

Међутим, Офком је такође указао и на дух времена који нуди све већи избор дигиталних медија који се такмиче за наклоност крајњих потрошача. Међу одраслим особама овај проценат износи 53 одсто, док је међу младима за чак двадесет одсто већи.

Природно је да је овакав тренд подстакнут повећањем броја смарт телефона и таблета, уз додатак да 51 одсто одраслих у Великој Британији сада има смарт телефон, а 27 одсто таблет уређај. Овај број је готово удвостручен у односу на период од пре две године.

Утврђено је да око 25 одсто одраслих, а 44 одсто младих ради нешто друго гледајући телевизију: разговора на телефону (16 одсто), шаље поруке (17 одсто) користи друштвене мреже (11 одсто). Не улазећи овом приликом у питње колико је новим навикама нарушено пажљиво гледање програма и гледаочева концентрација, треба нагласити да се само један одсто анкетираних корисника определило за новије апликације на друштвеним мрежама као што су Zeebox или GetGlue, које омогућавају коментарисање програма паралелно са њиховим гледањем, додају из Офкома.

У извештају се тврди да је „медијско слагање", односно коришћење смарт телефона и таблета за време гледања ТВ био још један „велики друштвени феномен". Таква активност укључује сурфовање мрежом (36 одсто), коришћење друштвених мрежа (22 одсто) и онлајн куповину (16 одсто).

Иако се у извештају наводи да просечно домаћинство сада поседује "најмање три" уређаја која су повезана на интернет, Офком наводи да је све више домаћинстава који се враћају томе да имају само један ТВ апарат у свом домаћинству што утиче да се пораст броја „традиционалиста" огледа у скоку од шест одсто у односу на 35 одсто у 2002.

Гледање телевизијских програма уживо, односно линеарно гледање телевизије је такође у порасту. У 2012. години овакво праћење програма чинило је 90 одсто свих гледања, са просечном гледаоцем који је проводио испред малог екрана више од четири сата дневно, односно 15 минута више него у 2008.

Само преосталих 10 одсто одлучило се на промену својих навика указавши поверење нелинеарној телевизији коришћењем неке од услуга као шту су видео на захтев или накнадно гледање пропуштених емисија. У извештају се наводи да упркос чињеници да је Би-Би-Сијев iPlayer најпопуларнији catch-up сервис у Великој Британији, путем њега се гледа само два одсто Би-Би-Сијевих програма.

Око 53 одсто анкетираних особа тврди да гледа кратке видео снимке на интернету, док је 40 одсто приврженије ТВ програма, било да је њихов пријем онлајн или преузимање. Само 16 одсто тврди да користи и друге VoD услуге, као што су Netflix, Lovefilm Instant, и Vimeo.

"Наше истраживање бележе све више породичних окупљања у дневној соби у циљу гледања телевизије, баш као некад давно, са додатком да се данас програмски садржаји могу видети на већим, ширим и софистициранијим уређајима. За разлику од 1950. чланови породице сада раде и друге ствари док гледају телевизију, твитују о одређеној ТВ емисији, сурфују интернетом или гледају потпуно другачији садржај на таблету.", рекао је Џејмс Тикет, директор за истраживања у Офкому.

Да ли је на помолу опет неки вид зближавања укућана после деценија отуђења за које се понајвише оптуживала техника, остаје да видимо у наредним годинама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару