Читај ми!

Претплата и за мобилне и рачунаре?

Јавни сервис у Шведској трпи све већи притисак од онлјан видео стриминиг провајдера због којих губи публику која свакодневно прелази на модерније и алтернативније начине гледања.

Према писању Волстрит журнала, већи проблем је у томе што оваквим трендом може доћи до делимичне или потпуне обуставе плаћања претплате чија наплативост износи нешто мање од 100 процената и обухвата националну телевизију, радио, као и Utbildningsradion, односно посебни едукативни програм намењен свим узрастима.

У складу са техничким прогресом који чини стримовање све доступнијим, поставља се као нужност да се и ови начини гледања укључе у корпус ТВ претплате тако да би се корисницима увело плаћање и за мобилне телефоне и таблет рачунаре. С обзиром на то да у Шведској постоји више начина да се прати телевизија путем ових уређаја због чега одређени проценат домаћинстава не поседује телевизор и тренутним законом није обавезан да плаћа ТВ претплату, ово може бити један од начина да тамошњи Јавни сервис оствари права која му припадају.

Истиче се да ће се у почетку систем наплате фокусирати на кориснике таблета и рачунара, али да ће евентуални нови закон подразумевати и кориснике мобилних телефона. Треба додати и то да се ТВ претплата у Шведској плаћа по домаћинству, а не по уређају.

За напредне земље то није сасвим неочекиван потез. Данска већ мења ТВ претплату тако да она сада обухвата и интернетом повезане уређаје. Ускоро ће ова пракса заживети и широм планете, што је доказ да се основна дефиниција "гледања ТВ" динамично проширује и да се много разликује од онога што је овај појам означавао пре само неколико година. Осим тога, свесност о потреби за некомерцијалним програмима дубоко је уткана у медијску слику многих земаља и одавно чини један од основних стубова изградње и неговања културног обрасца једног народа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару