Читај ми!

MWC 2013

Барселона је ове недеље (25–28.2.) мека за љубитеље смарт телефона. Свет произвођача тих мини-рачунара ових је дана на Конгресу мобилних комуникација (Mobile World Congress 2013).

Смарт телефони су још једно чудо модерне технике које у великој мери утиче на модерни живот. Тај мали мобилни рачунар до пре пет година готово да није играо никакву улогу и ником није падало на памет да би ускоро могао бити коришћен у толикој мери. Данас већ 1,6 милијарди људи користи те мале свезнајуће уређаје џепног формата. Ове године би, рачуна се, требало да се прода око милијарду смарт телефона. Сваки други мобилни телефон који се буде продао требало би да буде мали рачунар.

Водећи произвођачи су: Епл- који је смарт телефонима и помогао да се пробију на тржиште и Самсунг - корејска фирма из чијих погона долази сваки трећи продати мобилни телефон на свету. У већини тих уређаја, њих 70 одсто ради на Гугловом оперативном систему андроид. Епл заузима 20 одсто, а онај мали остатак деле између себе Блекбери и Мајкрософтов Виндоуз фоун.

Повратак Нокие?

То којом брзином се та бранша мења добро се види на примеру финског произвођача мобилних телефона Нокиа. Иако су донедавно били неприкосновени шампиони међу светским произвођачима мобилних уређаја, данас се Финци боре за преживљавање. Они су тренд паметних телефона једноставно - преспавали. Њихов нови шеф Штефен Елоп у Барселони најавио је оштар стратешки заокрет и отпустио 13.000 радника. Уз помоћ смарт телефона Лумиа и Мајкрософтовог оперативног система Виндоуз фоун 8, тај заокрет требало би да резултира успехом.

Засад су резултати са тржишта скромни, али Нокиа се, изјавио је Елоп у понедељак (25.2.) на Сајму у Барселони, вратила у ринг. У последње две године није баш било лако, признао је. „Али држали смо се своје стратегије, а та се стратегија зове: продавати људима у целом свету добре мобилне производе. Биле су то две луде и динамичне године и ја сам веома поносан на свој тим који је тешко радио на томе да преобрази подузеће, и да једну легенду поновно постави на ноге."

Нокиа жели да конкурентним ценама поновно освоји тржиште. У земљама с растућом економијом као и земљама у развоју на пример, нуди мобилни телефон (Нокиа 105) за невероватних 15 евра, а и у линији „паметних телефона" требало би да се у понуди нађу неки уређаји по веома повољној цени. Лумиа 520, на пример, требало би да се у Немачкој продаје већ за 199 евра.

Конкуренција Еплу и Самсунгу?

Велике телекомуникационе фирме нису штеделе како би своје штандове на сајму у Барселони учиниле што привлачнијим. Самсунгов изложбени простор посрамио би и најбоље презентације на сајмовима аутомобила. Епл, по обичају, није ту, а то би једном могло да му се освети јер конкуренција из Азије постаје све моћнија. Наступи ЗТЕ и Хуаваија из Кине или LG-ја из Кореје и HTC-а са Тајвана готово да се и не разликују од Самсунговог. Њихови уређаји се квалитетом с лакоћом носе са водећим произвођачима. Борба за тржиште смарт телефона и таблет-рачунара постаје све оштрија, а број играча све је већи. Борба ће се водити пре свега на тржиштима Азије, Латинске Америке и Африке.

Али није ту реч само о хардверу. На тржишту оперативних система, уз Епл, Гугл и Мајкрософт, ту је и Мозила, позната по свом бесплатном интернет браузеру Фајерфокс. Мозила је у Барселони представила Фајерфокс оперативни систем уз чију би помоћ на тржишту могли да се нађу јефтинији паметни телефони. „Већина од два милиона будућих корисника који ће се прикључити на интернет долази из земаља у развоју. Већина њих још нема смарт телефоне, а то је циљ Фајерфокса: "Ту ће се догодити раст", каже Мозилин шеф Гери Ковач.

Најава продора на исток Европе

У развоју је помогао, између осталих, и Дојче Телеком. Највећи европски телекомуникациони концерн жели да са произвођачем Алкателом овог лета лансира одговарајући уређај на пољско тржиште. „Са тим системом ће на тржиште доћи смарт телефони по повољним ценама", каже Телекомов шеф Рене Оберман. Тиме ће се тржиште повећати. „Ми тако допиремо до људи који располажу с мање новца. То је важно баш на нашим источноевропским тржиштима, а то нам је већ довољан мотив да се потрудимо."

И Мозилин шеф Ковач је исто тако оптимистичан и верује да може да буде добра конкуренција Еплу и Гуглу. Он подсећа да је пре десет година на тржишту интернет браузера готово искључиво владао Мајкрософтов Експлорер. Данас тржиште деле три понуђача: Мајкрософт, Гугл са браузером Кром и Мозилин Фајерфокс. Због чега се, пита он, то исто не би догодило и са оперативним системима за паметне телефоне? Уосталом, ко још може да предвиди шта ће се уопште на том подручју догађати за десет година?

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару