Читај ми!

Брже, веће, оштрије

У Берлину се данас завршава највећи светски сајам потрошачке електронике IFA. Ове године могло је да се примети да произвођачи тих производа у кризним временима не знају за кризу.

Они имају високу резолуцију, тродимензионалну слику и умрежени су, како међусобно тако и са интернетом. То су телевизори, рачунари, мобилни телефони, камере и кућни апарати данашњице. Могу се видети на сајму потрошачке електронике IFA у Берлину. Нема револуционарних техничких новина, али та бранша успева да привуче кориснике карактеристикама „брже, веће, оштрије". То важи пре свега за најчешће коришћени апарат у немачким домаћинствима - телевизор. Процењује се да ће их ове године бити продато више од десет милиона.

Михаел Шидлак из Савеза електронске индустрије „Битком" уочава два тренда: „Прво, људи у стану имају све више телевизора. Два апарата по домаћинству су просек. Мотив за куповину нових апарата су нове функције. Друго, људи једноставно желе боље и веће апарате, или функције као што је 3D." Притом, Немцима не смета ни чињеница да ниједна немачка ТВ станица не нуди тродимензионални (3D) програм, а и понуда тродимензионалних филмова је скромна. Главно је да апарат одговара најновијим трендовима.

Највећа зарада на новим телевизорима и паметним телефонима

Могућност повезивања са другим апаратима и са интернетом готово да је постала стандард. Више од половине телевизора продатих у овој години имају ту могућност са тенденцијом раста, наглашава Ханс-Јоахим Камп, потпредседник Савеза електроиндустрије ZVEI. „Реч „смарт" (паметан) никоме не силази са усана. А кад узмете заједно „паметне телевизоре" и „паметне телефоне", онда су то две највеће категорије апарата у „забавној" електроници, којима се постиже промет већи од 13 милијарди евра", наводи Камп. Укупни промет „забавне" електронике у овој години требало би да досегне 29 милијарди евра, што је пораст за четири одсто.

Битка око цена и даље је у пуном јеку. „Прошле године процењивало се да ће 2012. цене телевизора бити ниже за 13 процената, али то се није догодило", каже Шидлак и додаје да се тај развоје „неће наставити у бесконачно". Тренд окретања ка квалитативно вреднијим апаратима ће се идућих година још више појачати. „У будућности ће расти величина екрана, што ће компензовати проблем пада цена."

Данашњи кућни апарати морају да буду „паметни"

На ТВ тржишту, немачки произвођачи не играју више готово никакву улогу. Тржиштем владају произвођачи из Јужне Кореје. Готово сваки трећи телевизор у свету произведен је у погонима „Самсунга" или „Ел-Џија" (LG). Они су на Сајму IFA у Берлину представили и телевизоре који раде на органске светлосне диоде, такозване OLED, које нуде интензивније боје и оштрије контрасте. Први такви апарати би на немачком тржишту требало да се нађу већ ове године, вероватно пред Божић. То је за индустрију „забавне" технике најважнији период у години. За њега се припреме врше и на IFA у Берлину, где се склапају послови вредни око 3,7 милијарди евра.

Релативно мали удео у промету отпада на кућне апарате. Њихова привлачност је у мањој потрошњи струје. Фрижидери и веш-машине данас троше две трећине мање струје него пре петнаестак година, објашњава Ханс-Јоахим Камп: „У немачким домаћинствима се још налази преко 20 милиона апарата старијих од 14 година. Кад бисмо заменили све те апарате, годишње бисмо уштедели 15 милијарди киловатсати." То је количина коју произведе једна и по нуклеарна електрана. Наравно, данашњи кућни апарати морају да буду „смарт". Укључивање веш-машине преко монитора мобилног телефона ускоро би требало да буде сасвим нормално, каже Камп. Недостаје само неко ко ће пре тога да стави веш у машину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару