Читај ми!

Нови почетак за Мајкрософт?

Са новим оперативним системом и новим таблет-рачунаром, Мајкрософт се приклонио тренду коришћења технологије додира. Потребно је још да привуче програмере да развијају апликације за Виндоуз 8.

Мајкрософт полаже огромне наде у нови оперативни систем Виндоуз 8. Због тога очајнички покушава да придобије програмере да развијају апликације које ће радити на том оперативном систему. У компанији знају да су им потребне апликације попут оних које имају њихови ривали, па и боље од тога.

„Молим вас, крените и направите доста апликација", рекао је извршни директор Мајкрософта Стив Балмер у обраћању пред 2.000 програмера у Сијетлу. За случај да Балмерова порука није довољна, Мајкрософт се побринуо да сви који су платили за учешће на скупу, добију неки од Сурфејс-таблета са 100 гигабајта слободног простора на њиховом Скај драјву, платформи за складиштење. Нокија је обезбедила бесплатне паметне телефоне, Лумија 920 које користе Виндоуз 8.

Мајкрософт зна да мора да убеди програмере да почну да развијају ново, успешно окружење на новом оперативном систему - окружење које ће моћи да се такмичи са главним ривалима, Еплом и Гугл Андроидом. То је област у којој Мајкрософт сада много заостаје.

И Мајкрософт прелази на додир

И док су Епл и Андроид омогућили својим корисницима да уз помоћ додира истражују свет око себе, корисници Виндоуза су морали да кликћу, као некада. Али, сада је и то прошлост, пошто Виндоуз 8 изгледа потпуно другачије.

Са новим Мајкрософт-плочицама, компанија је променила игру. Екран више неће бити натрпан иконицама програма, компанија сада заправо више ни не циља на програме, већ, као и сви други, на апликације. И њени клијенти сада постају „корисници".

Плочице стално ажурирају статус корисника, они могу да виде када добију нови имејл, да провере када имају следећи састанак, да буду обавештени о променама на берзи или да добију информације о времену. Можете да лицитирате на и-Беју, да гледате видео на Јутјубу, да имате и Фејсбук и Твитер на виделу.

Технологија која користи додир већ неко време се користи на Епловим уређајима. Сада је и Мајкрософт почео да користи ту технологију, а неки кажу да ће корисницима Виндоуза 8 требати времена да се навикну да више нема доброг старог десктопа.

У компанији на све начине покушавају да се врате у трку, па и када је цена у питању. Постоји могућност да старији рачунари, који су користили Виндоуз 7, Висту или XP користе нову платформу, уз одређену надоградњу, а почетна цена за тако нешто је 30 евра.

Мајкрософт уноси нервозу

Виндоуз 8 појавио се готово у исто време као и Мајкрософтов таблет рачунар „Сурфејс". Он представља спој таблета и лаптопа, пошто има екран прикачен за веома танку тастатуру која уједно служи и као заштита. Уређај је успео да ућутка неке који су сумњали у Мајкрософт, а почиње да уноси нервозу у целу индустрију.

Самсунг, Ејсер и друге велике компаније које користе Виндоуз, могу се суочити са жестоком конкуренцијом, Мајкрософтовом првим покушајем на пољу хардвера. Епл је одговорио на изазов откривањем нове генерације Мекбук рачунара, ајМекова, као и лансирањем новог производа - ајПед минија.

Грег Луц, чија компанија Компонетван (ComponentOne) развија алате које програмери могу да уграде у своје апликације, као што на пример календари, каже да је „занимљиво видети људе, који иначе критикују Мајкрософт, како су изненађени новим уређајем и тиме колико је добар."

Мајкрософт се нада да може да поново постане значајна платформа за програмере и да ће лансирање Виндоуза 8 обезбедити компанији да поврати нешто изгубљеног кредибилитета. Једном када програмери виде да број корисника Виндоуза 8 расте, то ће сигурно имати ефекта, каже Мајк Кусинс, програмер из Канаде. „Сви персонални рачунари које људи купе користиће Виндоуз 8 и онда ће људи тражити апликације за тај оперативни сyстем, па ће компаније морати да их праве", каже Кусинс и закључује:. „Мислим да ћемо ускоро видети талас нових апликација."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару