Читај ми!

Представљен нови формат титловања за особе оштећеног слуха

На овогодишњем сајму IFA 2015 у Берлину Самсунг Електроникс је у оквиру Hbb4All Pilot-A пројекта први пут приказао нови формат титловања који ће глувим и особама оштећеног слуха учинити доступним садржаје који се емитују уживо са интернета и садржаје доступне на захтев.

Широм Европе, емитери се суочавају са изазовом да обезбеде превод у формату који функционише на више платформи, како би могли да помогну особама оштећеног слуха, као и особама које једноставно немају довољно напредно знање језика да прате садржај без текстуалне подршке без обзира да ли је реч о садржају на њиховом матерњем или неком страном језику.

Док су технологије титловања које користе традиционалне платформе за емитовање већ широко распрострањене, данашњи изазов је да се обезбеде титлови који испуњавају специфичне потребе корисника у смислу канала, платформи сличних потрошачких захтева.

Да би се обезбедила доступност услуга које су једноставне за употребу, високог квалитета и које функционишу на свим платформама које нуде IP и телевизија на захтев, емитерима је потребна добро осмишљена стратегија продукције и дистрибуције која им омогућава да аутоматски размењују титлове и чине их доступним у друге сврхе.

HbbTV 2.0 доноси подршку за EBU-TT-D као формат титла (TTML) за садржаје широког опсега. Садржај доступан на захтев може се повезати са EBU-TT-D документима креираним у другим технологијама, а садржаји засновани на MPEG-DASH стандарду могу да имају уграђене EBU-TT-D титлове. Због тога је могуће генерисати титлове за директно емитовање садржаја путем интернета.

HbbTV терминали који су тренутно доступни на тржишту немају већ уграђену подршку за титлове за садржаје широког опсега. Међутим, ови терминали обезбеђују довољно информација о тренутној позицији репродукције садржаја доступних на захтев директно у апликацијама, тако да је могуће додати титлове у апликације. Ово обезбеђује флексибилност потребну како би се корисницима понудили титлови које је могуће прилагођавати сопственим потребама, на пример, прилагодити величину фонта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво