Читај ми!

Windows 8

Према најавама из америчке компаније Мајкрософт, данас ће у Њујорку бити представљена коначна верзија оперативног система Windows, који носи логичан суфикс 8. Треба одмах имати у виду да ће наредна промена оперативног система бити много радикалнија у односу на претходне. Осим тога, намеће се и дилема који тип Windows-а одабрати, Windows 8 или Windows RT?

Нова верзија система намењена је пре свега за џепне уређаје, а већ сутра би требало да се нађе на тржишту, у исто време када ће почети да се продаје и први Мајкрософтов таблет рачунар Сурфејс (Surface). Нови таблет би требало да буде конкуренција "Епловом" (Apple) производу ајпед (iPad).

Развој овог оперативног система почео је пре изласка на тржиште његовог претходника 2009. године. Постојање овог оперативног система први пут је обелодањено у јануару 2011. на сајму потрошачке електронике (Consumer Electronics Show - CES) у Лас Вегасу. Током развоја и фаза тестирања, Мајкрософт је издао три предразвојне верзије система: Developer Preview (13. септембра 2011.), Consumer Preview (29. фебруара 2012.) и Release Preview (31. мај. 2012). Из развојне фазе је изашао 1. августа 2012, када су почеле припреме за дистрибуцију.

Windows 8 долази и са новим почетним екраном, интернет експлорером 10, подршком за USB 3.0, новим антивирусним програмом Windows Defender и подршком за UEFI SecureBoot. Доступан је у четири главна издања: Windows 8, Windows 8 Pro, Windows 8 Enterprise и Windows 8 RT. Прва три имају готово исте хардверске захтеве као и Windows 7. Последњи је намењен за таблет рачунаре са ARM архитектуром и има мало другачије хардверске захтеве. Име Windows 8 користи се за два на први поглед веома слична оперативна система који су у стварности потпуно некомпатибилни. Windows 8 Enterprise и Windows RT неће бити доступни у слободој продаји на оптичком диску (као раније верзије); на пример Windows RT биће доступан само као прединсталиран на таблете који ће бити у слободној продаји.

На цео догађај бачена је сенка због упозорења које је Европска комисија јуче упутила компанији због наводног кршења одредаба о понуди избора интернет претраживача корисницима. Европска комисија је 2009. тражила од Мајкрософта да понуди корисницима могућност избора претраживача како би осигурала да та компанија не користи своју доминантну позицију на тржишту да наметне свој претраживач интернет експлорер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару