Читај ми!

Светски конгрес у знаку иновација

Мобилна индустрија из целог света била је прошле седмице окупљена у Барселони на Светском конгресу мобилних технологија. Конгрес је протекао у знаку иновација, пре свега у категорији тзв. паметних телефона.

Конгрес је посетило више од 60.000 људи из око 200 земаља. Међу учесницима из Србије били су и млади математичари који би ускоро могли да буду лидери у тој области.

За просечног корисника мобилног телефона из Србије, разгледање штандова Сајма у Барселони изгледа као повратак у будућност. "Из године у годину, све више произвођача укључује се у трку за свој део тржишта и лансирање што бољег телефона или услуге.

До пре пет година, на тржишту су били Nokia, Motorola, Samsung, Sony Ericsson, а сада су ту и друге марке попут кинеског Huawei, који има веома велике планове", изјавио је Бен Вуд, аналитичар за мобилне технологије.

Вуд је објаснио да Huawei само ове године жели да прода 60 милиона паметних телефона, 15 до 20% јефтиније од конкуренције.

У ту борбу за клијенте мораће да се укључе и домаћи оператери. Телеком тако најављује да ће од наредне године омогућити коришћење мобилног телефона као новчаника.

"За пет до 10 година више нећете морати да носите новчаник већ ће мобилни телефон да вам буде платна картица. Технологија се заснива на томе да ћете у ствари у својој СИМ картици коју узмете од мобилног оператера имати истовремено и платну картицу", рекао је Владимир Лучић, директор Дирекције за комерцијалне услуге Телекома.

У Барселони је представљено стотинак тзв. паметних телефона, а за неке од њих може вам се учинити да ви нисте довољно паметни. То свакако није случај са двојицом дечака из Математичке гимназије који су на Конгресу били као победници такмичења за андроид апликацију.

"Овде смо могли да видимо најновије технологије које очекујемо за неколико година да видимо широм света и то је веома занимљиво и корисно јер према томе можемо да планирамо своју будућност", истакао је Теодор фон Бург, ученик Математичке гимназије.

"Нове технологије, мобилне технологије су будућност и планирам да останем у тој области зато што је чека велика експанзија и биће много послова и једноставно, занимљиво је", објаснио је његов друг Драган Окановић.

"Ми ћемо апликацију коју су креирали наши математичари поставити на тржиште мобилних апликација и моћи ће свако бесплатно да их преузме, али заправо нам је намера била да овим конкурсом младим телентима отворимо врата у свет телекомуникација", изјавила је Милица Марковић, директорка Сектора за односе с јавношћу Телекома.

У чудесном свету телекомуникација у који улазе наши математичари већ сада је јасно да је мобилни телефон много више од апарата за основну комуникацију.

Он постаје средство за плаћање, минијатурна књига, туристички водич, део аутомобила. У Барселони најављују: мобилним телефоном контролисаћемо и кућне апарате и љубимце. И то с радног места, из школе, са забаве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 21. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару