Читај ми!

Интерактивност као будућност ТВ

Познато је да уз корак са дигитализацијом иду и још многобројне могућности које нуди спрега између све софистициранијих техничких капацитета емитера с једне стране и пријема крајњих корисника са друге. Једна од тих могућности свакако је и интерактивни приступ не само у гледању телевизијских програма већ и у другим видовима забаве.

Интерактивни гејм шоу, у којем се гледаоци друже преко интернета истовремено гледајући програм, могао би врло ускоро постати реалност телевизије. То је био један од закључака изнетих на Westminster Media Forumu.

Стручњаци из ове индустрије окупили су се како би разговарали о ефектима „dual-screen" гледања, као и о питањима побољшања конкурентности телевизије у тржишној трци електронских медија. Интерактивни телевизијски шоу програми се управо доживљавају као потенцијални начини за придобијање нове публике. На пример, The Milion Pound Drop, програм којем је домаћин Давина Макол, био је један од првих програма који је популарисао концепт интерактивних ТВ квизова.

Канал четири (Channel 4) је 17. фебруара покренуо нову серију The Bank Job која такође следи сличне принципе. Дејвид Флин, креатор The Milion Pound Drop, каже да су људи увек уживали у квизовима и да сада нове опције омогућују много активније учествовање у мрежама разоноде. Флин додаје да гледалац више не мора да буде усамљен већ може увек пронаћи неко онлајн друштво.

Остаје само још питање комерцијалности програма. Наиме, већина компанија наплаћује гледаоцима услуге, док пак поједине то не чине. Овај раскорак се може превазићи једино на тај начин што ће неко бити принуђен да промени навике: или ће то бити гледаоци или компаније. Марк Кален из ETV Media Group сматра да то треба да буду компаније. Док Питер Базалгет, председник Краљевског телевизијског друштва, наглашава да пораст потражње програма на захтев сведочи промену гледишта гледалаца у односу на телевизију и да се мора ићи у корак са новим изазовима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару