Читај ми!

3D технологија на смарт телефонима

Фирма за истраживања и консултације у области графике и мултимедија, Jon Peddie Research (JPR), новом студијом о мобилним уређајима предвиђа да ће 80% смарт телефона 2016. године имати стерео 3D камере и екране. Многе су предности ове могућности – додавање две камере омогућиће контроле којима се манипулише покретима, инсталацију унапређених апликација, као и визуализацију са дубином.

На основу овог истраживања, у JPR верују да баш као што су камере и GPS постали део сталне поставке мобилних телефона и таблета, тако ће и следећа карактеристика бити нешто што ће се ускоро подразумевати када је реч о мобилним уређајима. У питању је стереовизија у 3D (S3D). Свакако се очекује да паметни телефони и таблети можда неће бити једини мобилни уређаји који ће пригрлити S3D.

У складу са тенденцијом пораста потражње за апаратима мобилне телефоније са све софистициранијаном технологијом, дошло се до предвиђања да ће се отпремити више од 750 милиона 2016. године.

Исте године би могло бити отпремљено и готово 300 милиона таблета, као и 100 милиона уређаја за читање књига у електронском облику. Вероватно је да ће многе интересовати и судбина видео-игрица за четири године. Очекује се да ће ручне конзоле за игрице достићи број од 91 милион.

Међутим, јачина процесора мораће да буде много моћнија да би уопште могла да подржи 3D. У JPR сматрају да ће процесори за ове нове мобилне уређаје бити заиста изнад свих очекивања, израђени уз помоћ најновије нанометарске технологије требаће им врло мало енергије, а при том ће имати невероватне могућности перформанса и функционалност. Произвођачи ће водити рачуна о разноврсности модела и распореда функција код апарата тако да сами модели неће бити у оштрој конкуренцији између себе.

Више од 16 компанија за производњу процесора и четири добављача IP технологије надметаће се у освајању тржишта. У поређењу са тржиштом компјутерске опреме, код мобилне телефоније утакмица је много оштрија. Онда се логично помишља на неко укрупњавање компанија. Предстоји ли или не, остаје да видимо.

JPR историјска перспектива

Поменута студија тржишта бави се и историјском перспективом из које се види брзи раст који прати овакве уређаје. На пример, први самостални таблет био је GRiDPad из 1989. године. Мајкрософт је 2001. поново открио тај концепт и назвао га „оловка компјутер". А 2010. Епл је целу категорију потпуно оживео кроз iPad. Први паметни телефон био је IBM Simon 1992. године, а затим Нокија улази на тржиште 1996, и од тада овај сегмент напредује брзином ракете.

Концепт електронских књига потиче из 1971. од Мајкла Харта, док је прва самостална јединица на батерије била Rocket eBook из 1998. године; међутим, тржиште тек осваја Kindle 2007.

Сви други популарни мобилни уређаји, као што су: конзоле за игрице, јединице за навигацију, преносиви ДВД плејери и дигитални рамови за слике, такође користе екране велике резолуције и софистициране процесоре познате под називом „системи на чипу" (SoC).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару