Читај ми!

Стереоскопски 3D TV

Данашњи 3D телевизори су прва генерација 3D TV за које су потребне 3D наочаре. 3D технологија се још увек истражује и потребно је још контролисаних научних експеримената како би се избегле непријатности за око које се јављају приликом гледања 3D садржаја.

Данашњи 3D телевизијски системи су прва генерација 3DTV за које су потребне 3D наочаре

3D телевизији предстоји даљи пут развоја у наредним деценијама.Са сваком наредном генерацијом искуство природног гледања биће уверљивије.

Прва 3D телевизијска емитовања користила су "Frame Compatible", односно FC формате.

3D TV емитовање је почело са "Frame Compatible" (компатибилни оквири) форматима. Они су спецификовани у DVB пројекту у фебруару 2011. године. Уколико желите више да се обавестите о томе, спецификација се може преузети са www.dvb.org.

FC формат је подешен да изгледа као HDTV сигнал

Нарочити FC формат који емитер користи изабран је на основу садржаја HD формата за дистрибуцију. Различити FC формати даће најбоље резултате у зависности од тога да ли користе 1080i или 720p за производњу, као и за емитовање.

FC формати леве и десне слике имају мању резолуцију него уобичајене индивидуалне HDTV слике

У сваком случају, део резолуције леве и десне HDTV слике мора бити изгубљен за тренутну FC трансмисију. Ипак, крајње исходиште које се види у пријему може бити задовољавајуће, под условом беспрекорног квалитета у емитовању.

Формати пуне резолуције леве и десне слике се усавршавају

Будући 3D TV формати за емитовање могли би понудити и већу резолуцију слике. То би, примера ради, могао бити "Service Compatible" (сервисно компатибилни) формат налик оном који користи 3D Blu Ray. DVB пројекат проучава обим потреба за таквим системом. Два пуна HD оквира биће емитована на тај начин.

3D TV неће одговарати свим врстама програмских садржаја

3D TV пуна ефикасност остварује се само онда када се реализује посебном продукцијом. Додуше, 3D TV не може бити замена за HDTV, који пружа велике продукцијске могућности, али ће бити употребљен као надоградња. Стерео 3D је до сада углавном био коришћен за посебне догађаје који се емитују уживо или за праћење 3D филмова.

Потребно је још истраживања о 3D TV и о евентуалним неугодностима за око

Пробе првих 3D TV емитовања предочиле су праксу како избећи непријатности за око; ипак, потребно је још контролисаних научних експеримената и 3D стандарда.

Тела задужена за спровођење стандарда почињу са дефинисањем 3D параметара

Неколико тела као што су DVB, SMPTE и ITU већ неколико година раде на имплементацији стандарда за 3D TV, као и у области преносних техника 3D формата.

EBU чланице помно прате развој 3D TV

Узимајући учешћа у дискусији која се односи на стандардизацију и верификацију питања везаних за 3D TV, неки чланови EBU су више пута успешно спровели 3D праксу, чак и у случајевима преноса. Већина њих, међутим, још не објављује планове за 3D TV док не прикупе још знања из те области.

S3DTV је студијска група која ради у оквиру EBU и чине је искључиво стручњаци из ове области.

Тренутни фокус ове групе је на 3D продукцији и обуци из продукције, али не испушта из вида ни истраживања на побољшању 3D квалитета и развоју продукционих формата у будућности. Групом председава Енди Квестед из Би-Би-Сија, а управља Ивон Томас из EBU.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару