Читај ми!

Поништен тендер у БиХ

Јавни емитери у БиХ имаће катастрофалне последице након што је Канцеларија за разматрање жалби БиХ недавно поништила тендер за избор компаније која треба да набави опрему за дигитализацију, преносе Независне новине.

У Министарству транспорта и комуникација БиХ и Експертском тиму јавних РТВ сервиса за дигитализацију такође упозоравају да ће бити тешко да држава БиХ испоштује обавезе из међународног уговора о преласку на дигитално емитовање.

Овај тендер је вођен у складу са процедурама тврди Влатко Дрмић који је био на челу тендерске комисије у име Министарства транспорта и комуникација БиХ, те да је изабрана фирма "Ериксон - Никола Тесла" Хрватска.

Према уговору који је ратификовало Председништво БиХ, држава је преузела на себе обавезе у процесу дигитализације. До јуна 2015. године све земље у Европи прећи ће на дигитално емитовање, што је и обавеза БиХ.

Здравко Шавија, шеф Експертског тима јавних РТВ сервиса за дигитализацију, каже да је много времена изгубљено у чекању да се реше приговори и жалбе на тендер, а након свега, он је поништен.

Опрему треба поставити на 360 локација, а за сваку треба бар пет дана рада. Само за то потребно је 1 800 дана, а крајњи рок за дигитализацију је јун 2015. године.

"Ово су катастрофалне последице за јавне емитере. Обезбееђено је око седам милиона КМ из буџета, а не можемо почети ни прву фазу дигитализације јер треба поново расписати тендер. Довољно је рећи да опрему треба поставити на 360 локација, а за сваку треба бар пет дана рада. Треба нам 1 800 дана за то, а нисмо ни изабрали фирму и идемо све изп очетка", рекао је Шавија, који верује да су "у цео процес упетљани политика и разни лобији".

Каже да све што су емитери могли учинити већ је завршено јер је РТ РС уложила око милион КМ за санацију емисионе мреже, а БХРТ је за ту намену обезбедио 396.000 КМ.

Влатко Дрмић је био на челу тендерске комисије у име Министарства транспорта и комуникација БиХ и тврди да је овај међународни тендер вођен у складу с процедурама, те да је изабрана фирма "Ериксон - Никола Тесла" Хрватска.

Иако се у БиХ не производи дигитална опрема, на тендер се пријавио и конзорцијум на челу са фирмом "Унис телекомуникације" Мостар, који је уложио жалбу Канцеларији за разматрање жалби БиХ.

"Канцеларија за разматрање жалби по првом решењу донела је закључак да смо кршили Закон о слободи приступа информацијама, што не видим да је део њиховог посла. На крају су одлучили да 'Ериксон - Никола Тесла' нема референце иако је све то достављено у документацији и 49 одсто су у власништву 'Ериксона' Шведска", каже Дрмић и додаје да је Канцеларија за жалбе одлуку донела и о ономе на шта се нико од понуђача није жалио.

Амир Пилав, директор Канцеларије за разматрање жалби, рекао је да свако ко је незадовољан њиховом одлуком може да покрене управни спор пред Судом БиХ.
"Ми смо дужни да по службеној дужности реагујемо на сваку неправилност у процедурама, било да се на њу неко жалио или није. Донели смо одлуку, а свако ко се сматра оштећеним, може се обратити Суду БиХ", рекао је Пилав.

Дрмић каже да они више немају времена да воде никакве спорове јер су изгубили месеце чекајући да се окончају жалбе и приговори.

"Доставићемо одлуку Канцеларије на седницу Савета министара и ићи у хитну процедуру расписивања међународног тендера, који опет траје 42 дана, а можда поново буде жалби. Сад смо већ у великом заостатку", рекао је Дрмић.

На наредној седници Одбора Јавног РТВ система БиХ биће речи о процесу дигитализације, али на ове процедуре емитери не могу утицати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару