Читај ми!

Напредак у решавању проблема ометања сигнала у Хрватској

После састанка министара иностраних послова Хрватске и Италије прошле недеље, речено је да је постигнут напредак у решавању проблема ометања дигиталног сигнала хрватских телевизија са предајника који се налазе на подручју Италије, међутим, још увек постоје одређени проблеми у емитовању на подручју Истре, преноси ХРТ.

У том смислу италијанска страна се обавезала да ће журно предузети потребне мере ради што скоријег решавања постојећих проблема. Према информацијама које су добијене из ХАКОМ-а, одређени напредак је постигнут. Резултати мерења показују да је Италија крајем јуна смањила ниво својих сигнала на сва три канала која користе хрватски мултиплекси (К28, К29 и К53), али је почетком јула измерена нова сметња на 28. каналу који је подигао ометајући ниво сигнала МUX А мреже (али испод нивоа мерења у јуну), чиме је сигнал по квалитету пао врло близу доње граничне вредности која омогућава пријем програма на том каналу.

Та побољшања, која су екипе ХАКОМ-а забележиле приликом самог мерења сигнала за сада нису резултирали бољим пријемом програма хрватских емитера на том подручју. Додатни проблем представљају и пријемни антенски системи код гледалаца. Наиме, мерења која спроводи ХАКОМ обављају се усмереном антеном, без икаквих појачивача, чиме су резултати мерења бољи од стварне ситуације код самих гледалаца чија се већина антенских пријемних система састоји и од антена које су усмерене према Италији, а који су употребом широкопојасних појачивача, још из доба аналогне телевизије, омогућавала пријем италијанских програма.

Током јула се, према информацијама ХАКОМ-а, могу очекивати побољшања у пријему с обзиром на то да Италијани планирају да замене и реконструишу поједине предајничке антенске системе, као и да угасе поједине предајнике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару