Читај ми!

Документација Еуротела неприхватљива, Елти јефтинији са више од 400.000 евра

Делегација ЕК у Подгорици, преко дневног листа Вести, саопштила је да је италијански Еуротел победио на тендеру јер је имао понуду 200.000 евра јефтинију од другопласираног и много боље референце од тражених. Antena M поседује документ који потврђује да је документација миланске компаније била нетранспарентна и неприхватљива. А представник словеначког Елтија, једне од четири компаније са којима се директно преговарало саопштава да је њихова понуда била преко 400.000 евра нижа.

Antena M поседује документ који потврђује да италијанска компанија Еуротел није доставила валидну документацију о опреми за дигитализацију радио дифузије у Црној Гори. Документ потврђује и тврдњу правног заступника Sky sat-a, Николе Мартиновића да је Еуротел у више наврата одбио да Комисији достави све тражене податке, нопходне за процену квалитета понуђене опреме, с образложењем да је документација тајна и да ће је доставити кад добије посао.

Документ потврђује да Еуротел није доставио доказ да поседује одговарјуће предајнике и тзв гап филере, кључне делове опреме за реализацију пројекта дигитализације. По папирима достављеним Комисији, испоставило се да је Еуротелов предајник, односно ексајтер са ознаком ETL3100RT аналогни и да нема везе са најсавременијом DVB-T2 технологијом. Уосталом, на званичном сајту компаније тај уређај је означен као fully digital based and analog TV exciter.

По документацији Еуротела испада да је посреди уређај који може да буде и аналогни и дигитални предајник и аналогно-дигитални пријемник. Немачки Роде Шварц има такав систем у Данској али то може бити или трансмитер или репетитор, што значи да је то један апарат који се може конфигурисати да може бити или једно или друго али не може обоје истовремено.

Гап филери илити пуњачи рупа су, да појаснимо, уређаји који обезбеђују да сигнал стигне и у најскровитија места Црне Горе: кланце и удолине којих је на хиљаде. О понуђеном, са ознаком ETL 2900 RTL-TP for DVB-T, на сајту компаније нема података. Доступни су подаци само о аналогном уређају ETL 0290.

Из ЕК тврде да су Италијани доставили више документације него што је тражено, док документ који поседује Antena M, констатује се да је документација Еуротела нетранспарентна и неприхватљива.

У целој причи о тендеру за дигитализацију, занимљив је још један моменат. ЕК ангажовала је Македонца Михајла Дренковског као експерта за ту област, за задатком да конципира тендерске услове. Према поузданим сазнањима Antene M, Дренковски није био за избор Еуротела, јер је сматрао да та компанија не гарантује потребан квалитет.

Понуђена цена Еуротела на тендеру је била 1.420.000 евра. Из ЕК тврде да су све остале понуде биле скупље 200 и више хиљада евра. Јоже ЦАФ из Етија је рекао да је њихова понуда у првом кругу била 739.655 евра. Када се тражила допуна за Т2 понуда је износила 965.994 евра. Према његовима тврдњама, њихова понуда је за 40 и више одсто повољнија од понуде Еуротела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару