Читај ми!

Дигитализација у Црној Гори: Споран избор Еуротела

Према поузданим сазнањима Antene M, у РДЦ ЦГ били су против избора миланског Еуротела за посао дигитализације у Црној Гори. Кључни разлог, чак, није била цена од милион и 420 хиљада евра, него неповерење у потенцијал те компаније да испуни тражени квалитет услуге.

Из РДЦ су зато, још средином марта, опрезно упозорили Николу Бертолинија да Еуротел до сада није имао искуства са најсавременијом DVB-T2 технологијом. И представница државе у трочланој Комисији, према нашима сазнањима, била је против избора миланске компаније. Ипак, мимо досадашње праксе, Европљани су одабрали партнера упркос вољи корисника услуга, дакле РДЦ и државе Црне Горе.

Занимљиво је да се Еуротел није пријавио на тендер за дигитализацију у Србији, који је расписан практично истовремено са нашим. На том тендеру, вредном око пет милиона евра, победио је немачки Роде Шварц. Занимљиво је још нешто: Срби су у старту тражили DVB-T2 опрему. На црногорском тендеру првобитно је захтевана DVB-T технологија, а касније је Министарство за информационо друштво опредијелило за посљедњу реч технике - DVB-T2.
Стручњаци за радиодифузију отворено сумњају да Еуротел не располаже опремом за DVB-T2.

Директор словеначког Елтија, Јоже Цаф је навео да су два најбитнија предајника на Бјеласици и Ловћену. То су петокиловатни предајници које је потребно расхлађивати са течношћу, а које ЕУРОТЕЛ до сада никада није направио. Такође, немају референце, где су они то видели и како су направили.

Из Делегације ЕК у Подгорици, Anteni M саопштено је да су понуде на тендеру оцењивали «експерти са богатим знањем, а неки од њих са дугогодишњим искуством са опремом која је била предмет тендера»!

Да ли је заиста тако? Један члан наше комисије је економиста, други - инжењер машинства који се у Делегацији ЕК углавном бавио одрживим развојем и заштитом животне средине; само је трећи члан инжењер електротехнике, дакле уско специјализован за предмет тендера. И баш је тај члан био против избора Еуротела!!?

Поређења ради, Комисију у Србији чинила су два домаћа представника - оба експерти са највишим рефернцама у DVB технологији. Само један члан био је из тамошње канцелаије ЕК. Можда и ту треба тражити објашњење избора црногорске Комисије, које Јоже Цаф, директор компаније која је изгубила посао, иако је понудила најнижу цену, сликовито објашњава:

''Они су овде нудили опрему која је далеко скупља него што је нуде било где друго. Како би вам објаснио- Роде Шварц у области предајника значи као Мерцедес. И то је као да вам неко Фиата 500 прода скупље за Мерцедес 500. И то се не може поредити.''

И Ернест Саинлахт, директор продаје другог понуђача из Словеније, анализирајући и позицију својег IMP Ten Telekoma, каже: ''Међу тим понуђачима су биле све еминентне фирме које постоје. И те фирме су чак биле доста јефтиније од ЕУРОТЕЛ-а, ЕУРОТЕЛ је био на једанаестом месту, дакле од 13 понуђача су још две фирме биле скупље. Не видим ниједан аргумент да је овакав одабир оправдан.''

Подсетимо, на Тендер за дигитализацији радио дифузије, расписан средином септембра прошле године, јавило се 13 компанија. Комисија је оценила да ниједан кандидат није приложио комплетну документацију и, крајем децембра, поништила Тендер.

Након поништења, Комисија је одабрала пет компанија и са њима ушла у директне преговоре, не обавештавајући осталих осам. ЕК сматра да није била обавезна да то уради, јер је започела потпуно нов процес. Незадовољне компаније, пак, тврде да су очекивале обавештење, јер је тако назначено у информацији о поништењу Тендера, на сајту ЕК. Посао је припао италијанском Еуротелу. Одлука је донесена још 21 марта, а уговор потписан 23. маја.

Неколико компанија најавило је жалбе на одлуку о избору најповољнијег понуђача. Према сазнању Antene M, прва је у делегацију ЕК стигла већ јуче - жалио се словеначки Елти, који је, сасвим прецизно, имао 47% јефтинију понуду од Еуротела!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару