Читај ми!

Еуротелу дигитализација – Комисији сумње

Делегација Европске комисије у Подгорици одлучила је да дигитализацију радио дифузије у Црној Гори повери италијанској компанији Еуротел. Одлука је, према сазнањима Aнтена M донесена још у марту, али је држана у строгој тајности.

Посао дигитализације радио-дифузије у Црној Гори добила је италијанска компанија Еуротел. Италијане је, већином гласова, препоручила трочлана Комисија, у којој су била два представника Делагације ЕУ у Подгорици и један Министарства за информационо друштво и телекомуникације Црне Горе. Одлука је донесена средином марта.

Еуротел је одабран, иако је доставио једну од најскупљих понуда - миллион и 420 хиљада евра за испоруку и постављање опреме за прелазак са застарелог аналогног система, на најмодернију DVB-T2 технологију дистрибуције сигнала.

Према сазнањима Antene M, више фирми, од 13, колико их се јавило на тендер, расписан средином септембра прошле године, има озбиљне примедбе на регуларност процедуре избора најповољнијег понуђача. За почетак, није им јасно како је, уопште, поступак спроведен до краја, кад се на сајту ЕК и данас налази информација, с краја децембра - да је тендер поништен.

Петар Павасовић, директор београдског представништва немачког гиганта Роде Шварц, за Antenu M каже:'' Сва комуникација према нама званично је била само на сајту. У децембру прошле године изашло је обавештење да пошто ниједан понуђач није задовољио услове тендера, да се тендер поништава и да ћемо ако буде неких накнадних дешавања бити на сајту обавештени. До данас на сајту никакво обавештење није изашло, а ми смо незваничним путем сазнали да су неки понуђачи били контактирани, али ми о томе никакву званичну информацију немамо.''

Иако је најављено јавно обавештење о евентуалном наставку преговора, само пет компанија које су се пријавиле на иницијални тендер добијају позив за наставак преговора. По ком су критеријуму одабране и на ком правном основу почива наставак - никоме од наших саговорника није најјасније.

Јоже Цаф директор је словеначког Елтија, фирме која је послала најјефтинију понуду, готово двоструко нижу цену од Еуротела. Био је изненађен кад је 27. јануара добио је позив за наставак преговора.

‘'Тендер је поништен. Када је поништен-готово.'' Елти је, тврди Цаф, прихватила додатне захтеве Комисије и чекала одлуку. Када су незванично сазнали да је Комисија одабрала, обратили су се 23. марта дописом Делегацији ЕК.

‘'Добили смо одговор 11.маја где пише да овај процесс још траје, и да још ништа није одлучено, као и да ми више информација не може дати. И онда, 27.маја, добили смо писмо - а ово је сада најспорније у целој процедури, писмо које је било датирано 21.03. Дакле, пре писма које смо ми послали, да су одабрали ЕУРОТЕЛ. То стоји под бројем 559.''

И други словеначки понуђач, IMP Ten Telekom, има слично искуство као Елти. Директору продаје Ернесту Саилнахту, крајем априла, чак је званично саопштено да Еуротел није добио посао. Иако је Еуротелу посао одавно додељен.

Мирослав Ћипранић, главни менаџер београдског АВЦ, која је, у ствари испостава водеће америчке компаније Харис, уз Роде Шварц најјаче на свету, замера што је Комисија прекорачила уобичајених тридесет дана за обавештење заинтересованих фирми о исходу преговора.

Ћипранић каже да се АВЦ неће помирита са одлуком Комисије да Еуротел добије посао дигитализације у Црној Гори. Они су већ ургирали да се промени та одлука јер сматрају да та фирма не задовољава све критеријуме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару