Читај ми!

Прва фаза дигитализације у јануару

Министарство комуникација и промета БиХ намерава да убрза процес дигитализације, а прва фаза планирана је већ у јануару 2014. године, преноси портал ТеВе.

Надлежне институције и ресорно министарство чине све да би до јуна 2014. године ТВ сигнал у високој резолуцији био доступан свим грађанима БиХ како би могли да прате утакмице са Светског првенства у фудбалу које се одржава у Бразилу наредне године.

Међутим, Радио-телевизија Босне и Херцеговине (БХРТ) је Канцеларији за разматрање жалби у два наврата у законском року од 15 дана слала приговоре на тендер за набавку опреме за процес дигитализације у БиХ, али одговор још нису добили.

Из Канцеларије траже разумевање и истичу да је реч о набавци која је веома сложена. Такође, БХРТ-у је потврђено да Канцеларија не жели бити препрека у процесу дигитализације јавних сервиса те да ће на последњу жалбу БХРТ-а одговорити до краја ове године.

У Управном одбору БХРТ-а су истакли да се ради о великој инвестицији и да потенцијални извођачи и испоручиоци опреме очито налазе начин да жалбама доводе у питање тендер. "Ја нисам упућен у то да ли има политичких игара, али евидентно је да је процес дигитализације блокиран три и по године", казао је за BHT 1 Владимир Марчета, председавајући УО БХРТ-а.

Здравко Шавија, руководилац Сектора за дигитализацију јавних РТВ сервиса, казао је да је у питању нечија политичка игра која се прави на рачун државе БиХ.

Ипак, министар Дамир Хаџић најавио је да од Нове године почиње својеврсна офанзива у процесу дигитализације у БиХ, али и гледању Светског првенства у фудбалу 2014. године у HD-у.

"То значи да је јануар месец када ћемо ући у прву фазу дигитализације, а она подразумева да MUX A креће са пет великих центара у БиХ - Сарајево, Мостар, Бањалука, Тузла и Бихаћ. Ми очекујемо да најкасније половином априла 2014. завршимо овај део посла", казао је за BHT 1 Дамир Хаџић.

Рок за гашање аналогног сигнала у земаљској радиодифузији, који важи и за БиХ, је 17. јун 2015. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару