Читај ми!

Ultra HD за нове генерације

До 2025. године свако треће домаћинство на европском континенту имаће Ultra HD телевизор.

Марцин Дека, менаџер продаје Астре, на конференцији удружења NetCro говорио је о развоју Ultra HD канала који се емитују преко сателита, прогнозирајући развој овог формата у наредних десетак година. Предвиђања су да ће до 2025. године сваки трећи дом у Европи имати Ultra HD пријемник, сматра Дека.

На трећој годишњој конференцији Удружења NetCro под називом Сателитска и LTE технологија између осталих, учествовали су представници водећих провајдера дигиталне и сателитске телевизије, HAKOM-а, као и предузећа Одашиљачи и везе.

Сателитски пријем телевизијског и радијског сигнала био је једна од кључних тема конференције, што је разумљиво пошто се сателитска опција све више намеће као најповољнији начин за пријем сигнала услед бројних острва и планинских подручја, уосталом као и често помињаних сметњи у преносу сигнала земаљских предајника.

Осим захтева корисника за основним пријемом сигнала, све је већа потражња и за програмима високог квалитета (HDTV). Данас готово да не постоји сателитски оператер који не нуди HDTV програме. Будућност телевизијског програма лежи у новој технологији гледања програма, односно у UHD резолуцији, чиме се гледаоцима пружа висок квалитет слике - скренуо је пажњу Андрија Јовичевић, председник Удружења NetCro, организатора конференције.

Колико је Ultra HD важан за будућност електронских медија, подсетио је још једном господин Дека говорећи о Ultra HD каналу којег Астра преноси на 19,2 степена источно. За слику од осам милиона пиксела развијен је нови HEVC стандард који би, према његовим речима, требало да омогући да UHD буде комерцијално прихватљив.

Међу будућим великим догађајима који ће се емитовати у Ultra HD резолуцији најављене су Зимске олимпијске игре и Светско фудбалско првенство 2014, а у наставку и Еуро 2016, као и Олимпијске игре у Рију 2016. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару