Читај ми!

Дигитализација црногорске радио-дифузије

Инсталирање опреме за дигитализацију црногорске радио-дифузије почело је прошле седмице, рекао је портпарол делегације Европске уније ЕУ Драган Мугоша, наводећи да се може очекивати да ће систем бити у потпуности инсталиран до краја лета, преноси агенција МИНА.

Он је објаснио да је делегација ЕУ, на захтев надлежних органа Црне Горе, обезбедила додатне услуге за складиштење, превоз и инсталирање опреме у просторијама Радиодифузног центра Црне Горе (РДЦЦГ) и на 43 локације у Црној Гори.

Према његовим речима, сва опрема за дигитализацију достављена је у складиште у Подгорици, а инсталирање је почело прошле седмице на три локације.

„Центар мреже, такозвана head-end опрема, биће испоручена и инсталирана у просторијама РДЦЦГ-а које се налазе у згради Радио-телевизије Црне Горе почев од ове недеље", рекао је Мугоша агенцији МИНА.

Он је навео да су као део опреме, два енкодера намењена за РТЦГ 1 и РТЦГ 2 канале који ће бити емитовани преко дигиталне радиодифузне мреже.

Мугоша је објаснио да се радови спроводе кроз сарадњу са РДЦЦГ инжењерима, одговорним за припрему локације, и добављача, одговорног за уградњу опреме.

Он је казао да ће особље РДЦЦГ-а бити обучено за рад на опреми и њеном одржавању.

Представник РДЦЦГ Бојан Домазетовић казао је да та институција нема обавезе у делу инсталирања, тестирања и пуштања у рад опреме, већ да је сада све у обавези Еуротела, јер је пројекат договорен по систему "кључ у руке".

"РДЦЦГ једино треба да обезбеди приступачност објектима, што смо ми урадили давно. Што се нас тиче, сви објекти су спремни за инсталирање и очекујемо савет од Еуротелових инжињера шта даље да радимо како би им помогли приликом инсталирања", казао је он агенцији МИНА.

Домазетовић је казао да у РДЦЦГ очекују да ће овог пута посао бити завршен успешно, уз професионалну сарадњу свих учесника.

Пројекат дигитализације црногорске радио-дифузије припао је италијанској компанији Еуротел у марту 2011. године. Опрема је требала бити испоручена у децембру те године, али је уговор од тада до данас продужаван три пута. Пројекат Европске уније вреди више од два милиона евра, а последњим изменама Закона о дигиталној радио-дифузији предвиђено је померање рока - три године, односно до јуна 2015.

Дигитализација значи промену технологије, унапређује квалитет слике и омогућава нове услуге у емитовању телевизијског програма којих сада нема на аналогној телевизији, као што је избор титлова на различитим језицима, могућност куповине (видео на захтев), одлагања гледања неких емисија, као и пријем много већег броја телевизијских канала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару