Читај ми!

РТРС испуњава услове?

„Радио-телевизија Републике Српске испунила је све услове за емитовање дигиталног сигнала и не може да буде талац друга два сервиса нити јој може бити забрањено увођење нових технологија.“ ово је Гласу Српске изјавио руководилац тима за дигитализацију три јавна сервиса Здравко Шавија.

РТРС је добила одлуку према којој Регулаторна агенција за комуникације (РАК) додељује "мултиплекс А" јавним РТВ сервисима на коришћење и тиме је стекла право и обавезу да врши емитовање. Саставни делови те одлуке су прилог један, који се односи на техничке услове, и прилог два који се односи на програмске услове. РТРС је испунила све услове да би почела дигитално емитовање, рекао је Шавија.

РАК је у понедељак 15. априла по други пут изрекла РТРС привремену меру којом јој налаже обустављање емитовања телевизијског програма путем дигиталног сигнала.

У РАК-у се позивају на одлуку о додели мултиплекса којом је дефинисано да ће "јавни РТВ сервиси заједнички подносити усаглашене техничке захтеве за дигитално земаљско емитовање које усагласи УО РТВ система". У конкретном случају, УО РТВ система није доставио усаглашени захтев, наводи РАК.

Здравко Шавија је појаснио да Одбор система има надлежност да тражи дозволу за дигитално емитовање тек када буде основана корпорација. До тада, одлуке се доносе договором три генерална директора јавних РТВ сервиса у БиХ.

Генерални директор РТРС Драган Давидовић затражио је од директора друга два сервиса сагласност да се почне са емитовањем дигиталног сигнала, рекао је Шавија.

Он је додао да је основна улога РАК-а да подстиче технолошки и сваки други напредак РТВ сервиса у БиХ, а не да их спутава.

Рок за дигитализацију у БиХ је 2014. година. РТРС је спремна за дигитално емитовање програма одавно, јер је купила сву опрему и дигитализовала целу производњу програма. РАК БиХ јој не дозвољава да емитује дигитални сигнал.

По трећи пут поновљени тендер за набавку опреме за дигитализацију предајничких система у БиХ, коју спроводи Министарство саобраћаја БиХ, завршен је, а отварање понуда требало је да буде половином априла. Један од понуђача се жалио на тендер, па је обустављен на наредних 15 дана, док Канцеларија за жалбе не реши жалбу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару