Читај ми!

Нови старт за БиХ

Комисија за разматрање жалби БиХ други пут у задње две године поништила је тендер за набавку опреме потребне за процес дигитализације у БиХ и тиме довела у питање извршавање међународне обавезе и прелазак са аналогног на дигитално емитовање сигнала, преносе Независне новине.

"Иде се у поновну процедуру, све што радимо, пишемо, коригујемо не пије воде и чисто сумњам да ћемо успети испоштовати рокове", рекао је Здравко Шавија, руководилац Експертског тима за дигитализацију састављеног од експерата из сва три јавна РТВ сервиса.

Последњи рок који је себи поставила БиХ јесте 1. децембар 2014. године, али тешко да ће бити испуњен.

Наиме, почетком 2011. године, и то после вишегодишњег кашњења, Савет министара БиХ, односно Министарство транспорта и комуникација расписало је јавни позив за набавку дигиталних микроталсаних линкова јавних радио-телевизијских сервиса у БиХ на релацији Сарајево - Бањалука - Мостар, увезивање пет информативно-техничких центара у систем дигиталних веза јавних РТВ сервиса и антена за покривање дигиталним сигналом подручја градова Сарајево, Бањалука и Мостар.

Као најповољнији добављач ове опреме вредне 6,8 милиона КМ изабран је "Ericsson - Никола Тесла" из Хрватске, али се на ову одлуку жалио конзорцијум који предводи фирма "Унис телекомуникације" из Мостара и Комисија за разматрање жалби уважава њихове примедбе и процес враћа на почетак.

Након тога, односно почетком 2012. године, Министарство поново расписује тендер, али за најповољнијег понуђача овог пута изабран је конзорцијум фирми на чијем је челу фирма "Унис телекомуникације" из Мостара; међутим, после тога следи жалба фирме која је као најповољнија изабрана на првом тендеру, односно "Ericsson - Никола Тесла" из Загреба, и Конзорцијума AVC и "МИБО комуникације" из Сарајева.

Како појашњавају у Министарству, после жалбе "Ericssona" и AVC-а из Сарајева, Комисија за разматрање жалби даје налог Комисији коју је именовало Министарство да уради евалуацију тендерске процедуре, што је и учињено, али се дошло до истих сазнања и закључка да најбољу понуду има конзорцијум са "Унис телекомуникацијама" из Мостара на челу.

"Све је то отишло према Комисији за разматрање жалби, али они онда жалиоцима сугеришу да изнајме експертску кућу која ће урадити вештачење и која ће дати мишљење да ли је добро што је Комисија урадила", казала је Миланка Суџум, шеф Одсека за комуникације у Министарству транспорта и комуникација БиХ.

Жалиоци прихватају сугестију и ангажују Електротехнички факултет, али на ово вештачење примедбе стављају и експерти Јавног РТВ система у БиХ и фирма "Ланако", која заједно са "Унис телекомуникацијама" чини конзорцијум.

Незванично се сазнаје да се главна примедба односила на то да су поједини чланови Комисије која је радила вештачења били ангажовани на пројектима које је радила фирма "Ericsson - Никола Тесла" из Загреба.

"На крају је усвојена жалба и прихваћено вештачење, а нама је достављено решење у којем нас обавештавају да поништавају и други поступак", каже Суџумова.

Суџумова истиче да БиХ може имати великих последица због кашњења у процесу дигитализације јер ЕУ аналогни сигнал гаси 16. јуна 2015. године.

"БиХ више не би могла да прима и шаље сигнал у етар. Били бисмо сметња за људе у окружењу где би се неки наши линкови користили за пренос сигнала за даље и не бисмо само били црна рупа на Балкану која не би могла да прими и шаље дигитални сигнал, него бисмо били сметња окружењу", каже Суџумова.

До 2015. године, све земље у ЕУ прећи ће на дигитално емитовање, што је и обавеза БиХ, која је већ једном ревидирала своју стратегију и пролонгирала рокове за прелазак са аналогног на дигитално емитовање сигнала.

Неопходна и корпорација

Пројекат дигитализације у БиХ вреди више од 37 милиона КМ и углавном се односи на куповину инфраструктурне опреме која би требало да буде власништво државе БиХ.

Међутим, поставља се питање ко ће управљати и располагати том имовином јер не постоји корпорација јавних РТВ сервиса, на чије оснивање су се власти у БиХ законом обавезале још пре више од шест година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару