Читај ми!

Искуства Аустрије

Колико су драгоцена искуства земаља које су завршиле прелазак са аналогне на земаљску дигиталну телевизију сведочи и пример Аустрије где је цео процес почео октобра 2006, а завршио се у јуну 2011. Транзиција је спроведена по фазама, ланчано, регион по регион.

Основне теме у информативној кампањи биле су: стратегија за прелазак, временско планирање (рокови, датуми преласка, симулкаст период), доступност опреме, компатибилност опреме (сертификација сет-топ-боксова), програм субвенција и прихватање корисника.

Целим процесом управљала је радна група "Дигитална платформа Аустрије", састављена од око 300 стручњака из радиодифузних предузећа, пружалаца услуга, индустрије, трговине, науке и удружења потрошача.

На ефикасност кампање утицала је и њена изразито децентрализована стратегија која се водила на локалном нивоу. Обавештавање гледалаца се најчешће одвијало путем интернета, регионалних новина и магазина, плаката, ТВ спотова, директних електронских кореспонденција, као и промотивних субвенција (као на пример ваучера за сет-топ-боксове).Многе од споменутих активности биле су практиковане већ од првих дана кампање и трајале су до самог краја транзиције на ДТВ.

Иако нема званичних информација о успешности саме кампање нити су рађена нека истраживања или друге систематске анализе о утицају преласка са аналогне на дигиталну телевизију, може се ипак претпоставити велики допринос ових пропратних делатности на сам процес транзиције. Да је заиста тако, говори и извештај гореспоменуте групе у коме се наглашава чињеница да је Аустрија успешно реализовала скоро све елементе из своје стратешке пројекције. Оно што је поготово истакнуто у оквиру овог плана јесте одлука да се транзиција спроведе по фазама, регион по регион, уз пуну подршку средстава јавног информисања, као и финансијску потпору надлежних институција из фондова намењених за дигитализацију који су процењени на око пет милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару