Читај ми!

Оператери на потезу

Након ослобађања фреквенцијског опсега 790–862 MHz после преласка на дигитално емитовање, а у складу са развојем технологије и исказаним интересом тржишта, Хрватска агенција за пошту и електронске комуникације ХАКОМ расписала је јавни позив за доделу поменутог фреквенцијског опсега за мреже мобилних комуникација. Очекује се да јавни позив може повећати приходе државног буџета још ове године.

Хрватска је у октобру 2010. године успешно обавила прелазак на дигитално емитовање ТВ сигнала и гашење аналогне телевизије, чиме се ослободио фреквенцијски опсег 790-862 MHz (дигитална дивиденда) који се може користити за потребе других система. У складу са трендовима у комуникацијама на светском и европском тржишту, Хрватска ће тај опсег користити за широкопојасне мобилне комуникације, који је планом расподеле предвиђен за брзе "LTE" технологије.

Дигитална дивиденда је релативно ниско фреквенцијско подручје са изузетно погодним карактеристикама за осигурање квалитета и покривености сигналом, што га чини веома привлачним операторима мобилних комуникација. Самим тим неопходно улагање за коришћење овог дела спектра знатно је мање од уобичајених фреквенција намењених за широкопојасне услуге. Будући да је и на тржишту исказано интересовање за доделу дигиталне дивиденде, ХАКОМ је расписао јавни позив за издавање дозвола за употребу радио-фреквенцијског спектра за јавне мреже мобилних електронских комуникација на подручју Републике Хрватске за фреквенцијски опсег 791-821 Mhz, као и за опсег 832-862 MHz, на који се могу јавити сви који задовољавају прописане услове.

Узимајући у обзир различита периоде ослобађања дигиталне дивиденде за мобилне комуникације у суседним државама, у овом тренутку постоје одређена ограничења за употребу овог спектра на подручју читаве територија Републике Хрватске.

Очекује се да ће државни буџет доделом дигиталне дивиденде остварити одређене приходе у зависности од коначног броја додељених фреквенцијских опсега. Омогућавањем употребе дигиталне дивиденде за мобилне комуникације и расписивањем овог јавног позива ХАКОМ, између осталог, жели да оствари низ циљева, попут осигурања доступности брзог широкопојасног приступа интернету што већем броју грађана на целокупном подручју Републике Хрватске (са посебним нагласком на подстицање коришћења у руралним подручјима), отварања могућности за значајне инвестиције у инфраструктуру, као и доступност најсавременијих комуникацијских технологија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару