Читај ми!

Почиње дигитализација РТВ система

После кашњења од готово годину дана, прелаз са аналогног на дигитално емитовање РТВ програма почеће у наредних 15 дана, и то након што буде потписан уговор између Министарства комуникација и транспорта БиХ и конзорцијума који предводи фирма "Унис телекомуникације" из Мостара, преносе Независне новине.

У Министарству кажу да је тендер за набавку опреме вредан нешто мање од 6,8 милиона КМ завршен те да је уложена једна жалба, која ће највероватније бити одбијена. Такође, у овом министарству кажу да очекују потписивање уговора, а после тога у року од два месеца испоруку опреме потребне за процес дигитализације.

Здравко Шавија, руководилац Експертског тима за дигитализацију који је састављен од експерата из сва три јавна РТВ сервиса, каже да је та жалба неоснована јер АВЦ и "Ериксон" нису доставили сву потребну документацију, а пристали су на услове из тендера.

Наиме, АВЦ и "Ериксон" су се жалили, како објашњава Шавија, јер је у тендеру тражено да фирме доставе уговоре да су ту врсту посла већ обављале.

"Они нису доставили те уговоре и сада им је тај део тендерских услова споран. Међутим, с обзиром на то да је тендер био отворен 47 дана, имали су право приговора, што нису искористили, и на крају крајева, својим потписима су се сложили са условима тендера ", рекао је Шавија.

У Канцеларији за жалбе незванично сазнајемо да је разматрана жалба АВЦ-а и "Ериксона" те да су њихови приговори одбачени као неосновани.

Миланка Суџум, шеф Одсека за комуникације у Министарству транспорта и комуникација БиХ, очекује да ће ускоро изабрани добављач почети еда изводи радове на првој фази, која подразумева покривање Сарајева, Бањалуке и Мостара дигиталним сигналом.

Госпођа Суџум објашњава да ће у првој фази доћи и до увезивања главног прстена у БиХ и повезивања пет информативно-техничких центара: Брчко, Зеница, Источно Сарајево, Бијељина и Тузла.

"Усвојен је буџет за 2012. годину и у њему су планирана средства за другу фазу дигитализације. Мислим да више нећемо каснити. Имамо довољно времена, уколико буде текло све онако како смо планирали у Министарству, да дигитализацију завршимо у задатом року, а то је 1. децембар 2014. године", каже Суџум.

Подсећања ради, после кашњења од неколико месеци, Министарство транспорта и комуникација БиХ расписало је први тендер, који је у октобру прошле године поништен након што је изабрана фирма "Ериксон - Никола Тесла", дд из Хрватске, јер се конзорцијум фирми из БиХ, са "Унис телекомуникацијама" из Мостара на челу жалио на овај избор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару