Читај ми!

Крајем јесени дигитална ТВ у БиХ

Грађани на подручју Сарајева, Бањалуке и Мостара могли би већ крајем јесени имати дигитални сигнал на својим ТВ апаратима, уколико све буде рађено по плану, а за то ће им бити потребан дигитални пријемник, рекао је саветник у Министарству транспорта и комуникација БиХ Мехмед Аговић.

Пред почетак конференције "Дигитализација у БиХ: јуче, данас, сутра", коју је у Сарајеву организовала Регулаторна агенција за комуникације (РАК) у оквиру регионалног пројекта "SEE Digi.TV", Аговић је рекао новинарима да ће грађани морати да купе дигитални пријемник уколико немају телевизор који већ има уграђен овај уређај.

Он је нагласио да ће се, према проценама које се тренутно раде, за куповину ових апарата морати субвенционисати трећина популације у БиХ.

Аговић је навео да је рок за прелазак на дигитални сигнал 2015. година, али да Министарство планира да то заврши шест месеци раније.

"За БиХ ће ово значити огроман корак напред ка дигиталној Европи и нећемо остати црна рупа у европској радио-дифузији зато што ћемо се прикључити том послу", рекао је Аговић.

Руководилац сектора за аудио-визуелне услуге и међународну сарадњу у емитовању Регулаторне агенције за комуникације (РАК) Асја Рокша-Зубчевић истакла је да овај пројекат, који спроводи РАК, има за циљ хармонизацију активности увођења услуга дигиталног земаљског емитовања у региону југоисточне Европе, како би се тај процес убрзао.

Она је навела да је овај пројекат у земљама ЕУ почео да се имплементира 1. јануара 2011. године и да ће трајати до 30. априла 2013. године.

"У склопу пројекта биће обављено низ активности везано за комуникационе, правне, техничке и промотивне аспекте дигитализације", додала је Асја Рокша-Зубчевић.

Шеф Секције операција за социјални развој, цивилно друштво и прекограничну сарадњу у Делегацији ЕУ у БиХ Наталија Дијанискова рекла је да је ЕУ са 90.000 евра подржала пројекат дигитализације у БиХ, којој ће помоћ у преласку на дигитални систем пружити и земље чланице ЕУ.

Дијанискова је нагласила да је у Савету министара БиХ у процедури усвајање закона о дигитализацији и да је реч о квалитетном закону.

"Што пре буде усвојен овај закон, то ће бити корисније за БиХ", истакла је Дијанискова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару