Читај ми!

Европска комисија упозорила Словенију

Влада Републике Словеније је на седници одржаној 29. фебруара ове године прихватила нацрт Предлога Закона о изменама и допунама Закона о дигиталној радио-дифузији и послала га Скупштини на усвајање по хитном поступку. Реч је о усклађивању закона са законским одредбама ЕУ из области електронских комуникација.

У Словенији су изграђене две дигиталне мреже за пренос дигиталне телевизије. Прву мрежу, тзв. MUX A, је без конкурса за доделу фреквенција изградила РТВ Словеније из сопствених средстава и делом из средстава РТВ претплате. За изградњу друге националне дигиталне мреже, тзв. MUX B, у лето 2008. године био је расписан међународни конкурс на комe је концесију за управљање мрежом добила норвешка компанија Норкринг која је мрежу изградила властитим средствима.

Та комерцијална мрежа MUX B остала је сада скоро празна зато што је РТВ Словенија свој MUX A попунила комерцијалним програмима по нижим ценама од цена које је могао понудити концесионар те друге мреже MUX B јер разлику није могао покрити из износа РТВ претплате којим располаже РТВ Словенија. Према саопштењу са седнице Владе Републике Словеније, то је у супротности са правилима слободног тржишта и конкурентности те је Влада РС добила два упозорења Европске комисије, последње је стигло 21. фебруара ове године, којима се прети тужбом пред Европским судом.

Са изменама и допунама Закона о дигиталној радио-дифузији ,Влада Републике Словеније најављује свим спољним инвеститорима да ће се држава Словенија према њима понашати коректно. Те промене ће омогућити грађанима Словеније пријем програма јавне телевизије иу HD техници, што је до сада било могуће, уз повећане трошкове претплате, само код неких кабловских или IPTV оператора.

Промена коју измењени Закон такође доноси јесте да се фреквенције које су дате на употребу јавној радио-телевизији, у јавном интересу, такође могу користити и за потребе јавних служби у складу са Законом којим се уређује јавна радио-телевизија те и за потребе преноса других програма од посебног интереса за Републику Словенију, па и за комерцијалне програме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару