Читај ми!

Поново сметње у Истри

Хрватска радио-телевизија обавестила је јавност и гледаоце како је на западној обали Истре последњих дана поново дошло до сметњи у пријему телевизијских сигнала, услед чега је отежан и пријем ХРТ-ових канала.

До сметњи, које су у овом тренутку изражене у Поречу и Врсару, долази због чињенице да италијанске телевизије непрекидно од децембра 2010. године емитују на фреквенцијама које су међународним уговорима додељене Хрватској.

Поновна појава ових сметњи, којих практично није било током зиме, била је очекивана са доласком топлијег времена. Наиме, топлије време погодује распростирању удаљених италијанских сигнала преко мора.

Атмосферске промене, односно време на неком подручју утиче на ширење електромагнетног таласа, чиме је пријем италијанских ТВ станица опет појачан на подручју западне Истре па може изазвати сметње код пријема хрватских канала.

Хрватска радио-телевизија и даље је у контакту са надлежним органима, Одашиљачима и Везама (ОиВ, Хрватском агенцијом за пошту и електронске комуникације (ХАКОМ) и државним институцијама са којима ради на решавању овог проблема.

ХРТ ће од надлежних институција затражити извештаје о стању на терену како би се добио прецизан увид у обим сметњи, и планирали нови потези. Надаље, како би гледаоцима помогао да уклоне или барем смање утицај сметњи које долазе из Италије, Техника ХТВ-а још је прошлог лета израдила и технички приручник за смањење сметњи.

Осим тога, како би се побољшала ситуација у Истри, ОиВ је крајем прошле године поставио седам нових предајника у дигиталној земаљској мрежи, на локацијама Врсар, Новиград, Пореч, Умаг и Плованија, Ровињ и Бује.

У циљу што бржег решавања сметњи, делегација Републике Хрватске на Светској радијској конференцији у Женеви која је одржана од 23. јануара до 17. фебруара, затражила је сазивање радне групе како би се размотрило решавање дуготрајних проблема са ометањем ТВ и радијских сигнала из Италије.

Хрватски представници су на том међународноме скупу који се одржава у организацији Светске телекомуникационе уније тиме још једном указали на потребу хитног и трајног решења за сметње са пријемом сигнала које италијанске ТВ станице изазивају у западној Истри и неким деловима Далмације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару