Читај ми!

Касни дигитална ТВ

Рок за инсталирање DVB-T2 опреме, потребне за прелазак на дигитални сигнал, померен је за 15. јун наредне године. Пошто италијански Еуротел још није доставио техничку документацију уређаја Радиодифузном центру, завршетак комплетног посла дигитализације црногорске радио-дифузије тешко је очекивати у законом прописаном року 31. децембра наредне године, преноси Антена М.

Делегација Европске Уније обавестила је Министарство за информационо друштво о продужењу рока за реализацију пројекта дигитализације црногорске радио-дифузије до 15. јуна наредне године. Након спроведеног тендера, посао дигитализације додељен је крајем марта италијанској фирми, а уговор је званично потписан 27. маја. Одређен је и рок за окончање посла - 9 месеци, односно 270 дана.

Неколико компанија које су учествовале на тендеру уложиле су жалбу органима ЕУ јер су сматрале да процедура за избор најповољнијег понуђача није била регуларна. Жалиле су се две словеначке куће - Елти и ИМП, црногорски Скај Сат, али и гиганти у тој области - немачки Роде Шварц и амерички Харис. Поступци по њиховим жалбама нису окончани.

Према сазнањима Антене М, представници Хариса боравиће у Подгорици. Тема њиховог разговора у Министарству за информационо друштво, међутим, није спорни тендер, него друга фаза посла, коју финансира црногорска страна, а која треба да уследи кад Еуротел инсталира и пусти у рад DVB-T2 опрему, предвиђену уговором из маја.

Већ је јасно да ће померање рокова онемогућити планирану динамику реализације пројекта, према којој је 31. децембра наредне године требало да буде завршен комплетан посао дигитализације. РДЦ ЦГ још није добио од Еуротела техничку документацију опреме. Од тренутка кад је добије, потребно је најмање осам месеци за расписивање тендера, избор најповољнијег понуђача, производњу и уградњу опреме која треба да буде компатибилна оној коју ће поставити Еуротел.

Заједничким пројектом ЕУ и Црне Горе предвиђено је да Еуротел инсталира DVB-T2 опрему, вредну око милион и по евра, док је задатак РДЦ да припреми сву потребну логистику, од приступних путева и напајања струјом до објеката за смештај уређаја.

Имајући у виду предстојеће празнике, у најбољем случају, тај посао може бити завршен крајем августа. Закон је прописао полугодишњи период за паралелно емитовање аналогног и дигиталног сигнала. Дакле, тзв. switch off, тј. тренутак потпуног преласка на дигитални сигнал, није реално очекивати пре пролећа 2013. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару