Србији потребна мрежа донорских болница

Претходне недеље у Београду урађено шест трансплантација бубрега, каже координаторка за трансплантацију органа, ткива и ћелија Мирјана Лаушевић. Поред високог професионализма лекара, за даривање органа неопходно и разумевање грађана.

Завештања органа и развој програма трансплантације у Србији за више од хиљаду грађана представља једину наду за бољи живот.

У интервјуу за Радио-телевизију Србије координаторка за трансплантацију органа, ткива и ћелија Мирјана Лаушевић рекла је да је током претходне недеље урађено чак шест трансплантација бубрега. 

Према њеним речима, поред трансплантација које су прошле недеље урађене у Београду, у Новом Саду здраву јетру добио је један 52-огодишњи пацијент.

"Други пут ове године бубрег преусмерен ка дечјем реципијенту", рекла је докторка Лаушевић и додала да је веома важно да се у Србији развије мрежа донорских болница.

Лаушевићева је истакла да је, поред високог професионализма доктора, за даривање органа неопходно и разумевање грађана.

"Да би систем функционисао ефикасно, неопходно је да постоји четири до осам донорских болница на милион становника", рекла је Лаушевић.

Као први и једини лекар у Србији који је прошао обуку у међународној школи за трансплантационе координаторе, Лаушевићева каже да је један од најважнијих сегмената донорског процеса разговор са породицом.

У целом процесу неопходно је да породица буде сагласна да се органи члана породице искористе за трансплатацију, због чега је важно да координатор буде емпатичан и да разуме људе, истакла је Лаушевићева.

Поводом оснивања Управе за медицину у Србији, Лаушевићева каже да активности нове институције морају пре свега бити усмерене ка развоју мреже донорских болница у земљи.

Координаторка за трансплантацију органа, ткива и ћелија додала је да је неопходно повећати број донора са три на десет на милион становника, као што "Еуротрансплант" у моменту придруживања од Србије очекује.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару