Нова тема кампање “Питајте када”

Кампања Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД), УСАИД-а и РТС-а "Питајте када", чији је циљ унапређење привредног амбијента у Србији траје већ две године.

Кампањом су "постављена питања": када ће бити смањена обимна документација за остваривање права трудница и породиља, када ће бити укинути непотребни и често бесмислени парафискални намети, када ће бити убрзана и поједностављена процедура за добијање грађевинских дозвола, када ће проблем сиве економије бити решен, када ћемо и како смањити незапосленост.

Нова тема кампање је предуго чекање на шалтерима. Најдуже се чека на шалтерима катастра, полиције, судова и Фонда ПИО.

"Чекање на појединим шалтерима у Србији и даље велики проблем који изузетно оптерећује грађане и привреду", упозорио је председник Управног одбора НАЛЕД-а Владан Атанасијевић.

"Све се своди на две ствари, а то су компликоване процедуре и обимна документација, коју на поједине шалтере широм Србије треба донети. Радимо на томе да се то промени", објаснио је председник Управног одбора НАЛЕД-а Владан Атанасијевић гостујући у Дневнику РТС-а.

Истраживања показују да се грађани највише жале да најдуже чекају на шалтерима катастра (у просеку 35,8 минута), затим полиције, судова и шалтерима Фонда ПИО.

"Привредници с друге стране, кажу да су најкомпликованије процедуре у Фонду ПИО, Републичком здравственом осигурању, Пореској управи и за издавање грађевинских дозвола. Један од начина за решавање дугих и скупих шалтерских процедура јесте мењање појединих прописа. Њих треба променити и тако компликоване процедуре и преобимну документацију учинити мање обимном али омогућити да грађани са државом комуницирају и преко Интернета, да и тим путем подносе документа." истакао је Атанасијевић.

После кампање за смањење потребне документације продиљама за остваривање права на накнаду током трудничког и породиљског одсуства, Министарство здравља смањило је папире са 11 на четири потребна документа, док са друге стране- Министарство рада још није скратило време породиљама да остваре своја права.

"Још један од резултата наше кампање је и укидање 138 фискалних намета. Сада ће законом бити прописано како се накнаде формирају", закључује Атанасијевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво